Najnovije

I BRISEL DELI PACKE VAŠINGTONU: Bajdenove reči su sporne

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj nazvao je danas nedavne izjave američkog predsednika DŽozefa Bajdena o izgradnji nacije u Avganistanu „spornim” i okrivio američku administraciju zbog toga što su finansijska ulaganja dala vrlo skromne rezultate u toj zemlji.

Žozep Borelj (Foto: MSP Rusije)

Borelj je to rekao u obraćanju evropskim poslanicima na video sastanku koji je bio posvećen trenutnoj situaciji u Avganistanu.

On je izrazio zbunjenost zbog nedavne Bajdenove izjave da je američka intervencija u Aganistanu oduvek sprečavala teroristički napad na SAD i da „nikada nije trebalo da stvara jedinstvenu centralizovanu demokratiju”, prenosi Politiko.

"Učinili smo mnogo kako bismo izgradili državu u Avganistanu ... državu koja bi mogla da garantuje vladavinu prava i poštovanje prava i osnovnih sloboda”, rekao je Borelj.

Dodao je da ono što se sad dogodilo pokreće mnoga pitanja o dvadesetogodišnjem angažovanju Zapada u Avganistanu i šta su oni mogli da postignu u zemlji.

Takođe šef diplomatije EU podsetio je da je glavni cilj američkog i međunarodnog angažovanja bila borba protiv Al-Kaide nakon napada 11. septembra, ali da su se postepeno kolektivne ambicije preusmerile ka izgradnji moderne države Avganistan.

Borelj je pozvao američke zvaničnike da budu oprezni u pogledu svoje podrške stvaranju „vlade nacionalnog jedinstva” sa talibanima i bivšim članovima vlade.

O evakuaciji srpskih državljana iz Avganistana pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA