Najnovije

VUČIĆ OPET UHVAĆEN U LAŽI: Saopštenje Ambasade SAD ga raskrinkava!

Navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova o saradnji sa Federalnim istražnim biroom Sjedinjenih Američkih Država (FBI) u istrazi protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe, potpuno može razjasniti, odnosno demantovati, saopštenje ambasade SAD koje datira s početka juna 2021. godine, a u kom se govori o otvorenoj saradnji Biroa i ovdašnjih istražnih organa.

Aleksandar Vučić (foto: predsednik.rs)

O saradnji srpskih istražnih organa i FBI govorio je Nebojša Stefanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, sadašnji vojni, rekavši da je istraga započeta u vreme kada je obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova.

„Očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koju su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju takvu tehnologiju. Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe“, rekao je Nebojša Stefanović.

Zatim je gostujući na RTS Vučić kazao da FBI „nije radio pod milim bogom ništa“ i da nije učestvovao u istrazi, već je zasluge pripisao ovdašnjim bezbednosnim službama.

„FBI nije uradio ništa po ovom pitanju. Nema učešća FBI u slučaju Belivuk, jer nam ništa nisu dostavili. Radile su naša policija i BIA“, demantovao je juče Vučić svog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje u odgovoru Tanjugu kažu da ne postoji nijedan dokument koji ukazuje da je FBI pomogao u razbijanju kriminalne grupe Veljka Belivuka

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije saopštilo je da ne raspolaže saznanjima, niti u evidencijama MUP-a postoji i jedan podatak ili dokument koji bi bio potvrda saradnje ili bilo kakve razmene operativnih informacija sa FBI u cilju kriminalističke obrade i procesuiranja optuženih lica organizatora organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković“, naveo je MUP.

Da je predsednik slagao i da su strane službe ipak imale učešća u ovom slučaju i da su sa srpskom policijom i službama sarađivale u borbi protiv organizovanog kriminala, dokazuje i  saopštenje objavljeno na sajtu američke ambasade 8. juna ove godine, u kom su navedene bliže informacije o radu FBI u Srbiji.

„Kao deo tekuće koordinirane operacije s partnerima u sferi sprovođenja zakona širom sveta, Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država (FBI) radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela. Ova operacija, poznata kao Trojanski štit/Zeleni signal, jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala. Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja“, navodi se u saopštenju.

„Ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja rasplićući mreže međunarodnog organizovanog kriminala“, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje pojašnjava, uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), FBI je partner sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM. Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i ciljanje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta. Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji.

A francuski Le Mond pisao je o vezama Vučića i Mila sa organizovanim kriminalom, opširnije OVDE.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA