Najnovije

TRAŽE "NACIJU" VOJVOĐANIN NA POPISU! Čanak i Odžić tvrde da imaju razumevanje ministarke Čomić za svoju obnovljenu ideju

Nije prvi put da autonomaši traže uoči popisa stanovništva Srbije da se uvede rubrika "Vojvođanin". Pokušali su to i 2011. godine, ali su prošli neslavno i ponovo će se spotaći o isti kamen. Pošto su pred nama izbori, oni se vraćaju radikalnijim stavovima ne bi li na sebe skrenuli pažnju i dobili neki glas više.

Gordana Čomić, Nenad Čanak,

Ovako Milenko Jovanov, potpredsednik SNS, inače Kikinđanin, odgovara na inicijativu koju su ovih dana lider LSV Nenad Čanak i njegov koalicioni partner Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije predočili ministarki Gordani Čomić, a u kojoj traže da se na predstojećem popisu 2021. prvi put omogući da se žitelji APV u rubrici "nacionalna pripadnost" izjašnjavaju kao - Vojvođani.

Jovanov dodaje da u kontekstu predstojećih izbora rastu pritisci na Srbiju, a i u ranijim sličnim prilikama, uvek su autonomaši iz Vojvodine bili u prvim redovima.

- Neće uspeti jer je njihova politička snaga nejaka, nemaju podršku naroda što su pokazali i prošli izbori - poručuje Jovanov i podseća da su pre deset godina, uoči popisa autonomaši na bilbordima pozivali ljude da se u rubriku "nacionalna pripadnost" upišu kao Vojvođani/ke, a da su njihovu poruku "Ja sam Vojvođanin, znam ćirilicu i to sva slova" mnogi doživeli kao uvredu.

Inicijativu Čanka i Odžića ne podržava ni dr Balint Pastor, potpredsednik SVM i šef Poslaničke grupe SVM u Narodnoj skupštini.

- Mi smo se uvek zalagali da svako ima pravo da se izjašnjava kao pripadnik nacije prema svom osećanju i od tog principa ne odustajemo. Međutim, vojvođanska nacija ne postoji, postoji Vojvodina kao zavičajna odrednica - rekao je Pastor, za "Novosti".

Sudeći po tvrdnji predsednika Vojvođanske partije, ova obnovljena inicijativa naišla je na razumevanje ministarke Čomić i njenih saradnika na sastanku održanom ovih dana u Novom Sadu.

- Ohrabruju razgovori sa predstavnicima Ministarstva za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog na čelu sa ministarkom Gordanom Čomić, kao i razumevanje za zajedničku inicijativu LSV i VP povodom predstojećeg popisa stanovništva 2022. godine da se svim građanima omogući osnovno ljudsko pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet koji je nesporan - naveo je predsednik Vojvođanske partije.

Kao argument za tvrdnju da "vojvođanski identitet nije sporan", Odžić navodi da posle raspada SFRJ veliki broj građana i građanki doživljava Autonomnu Pokrajinu kao Jugoslaviju u malom i kao svoj dom.

Za koga radi Čomićeva?

Drago mi je da ministarka Čomić ima razumevanja za ideju LSV i VP, jedino ne znam ko će u Skupštini i Vladi Srbije da im podrži te suštinski antisrpske stavove. Mislim da i mi kao vladajuća stranka treba da se preispitamo kome smo sve dali mandat u srpskoj vladi i da li svi ti ljudi rade u korist države Srbije ili saučestvuju u pritiscima sa pozicija ministara - kaže Jovanov.

RTS krije cenu po kojoj je prodao svoje serije televiziji Kurir! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA