Najnovije

POČINJE: Vlada Srbije će uvesti Kovid propusnice! „Ne može u bolnicu bez vakcine“

Profesor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će Krizni štab i Vlada ići u pravcu kovid propusnica. Necivilizacijski je da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje, naveo je Janković.

Vakcina protiv Kovida. (Foto: pixabay. com)

Tokom prethodnih 17 meseci borbe protiv korone veliki pritisak i mnogo pacijenata imao je i Univerzitetski klinički centar u Nišu. Kakva je trenutno situacija na jugu Srbije, ali i u Kovid bolnici u Batajnici?

Profesor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da pacijenti koji zahtevaju hospitalizaciju se upućuju u Kruševac, pošto Klinički centar u Nišu nije u kovid sistemu.

Janković kaže da je u kruševačkoj bolnici desekostruko povećan broj pacijenata u odnosu na pre mesec dana.

I to, kako je dodao, za stručnjake koji prate situaciju nije iznenađenje, jer se na osnovu neke vrste stihije sredinom jula to moglo i očekivati.

"Mi ćemo se truditi da održimo Klinički Centar u Nišu u nekovid režimu, što je vitalno važno za pacijente, ali to će biti teško", naveo je Janković i napomenuo da se u centar u Kruševcu slivaju pacijenti iz čitavog kraja.

Istakao je da se u Srbiji približavamo gotovo 1.000 hospitalizovanih pacijenata i napominje da i pored otvaranja nove bolnice u Novom Sadu imaćemo opterećenje zdravstvenog sistema.

"Imamo teške pacijente, starije koji zahtevaju duže lečenje, mlađi imaju uglavnom lakšu kliničku sliku, ali ima i pojedinaca u teškom stanju", rekao je Janković.

Govoreći o početku školske godine, kaže da na neki način treba motivisati i čak izvršiti pritisak na prosvetne radnike da se vakcinišu, i možda će to motivisati i roditelje da vakcinišu i decu.

Janković smatra da će Krizni štab, koji zaseda sutra i vlada ići u pravcu kovid propusnica.

"Nešto se mora učiniti, misli da smo dostigli maksimum sa vakcinacijom, ne mislim da se sada može još mnogo toga učiniti apelima", naveo je i dodao da je necivilizacijski je da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje.

Najviše vakcinisanih - između 70 i 79 godina, bar jednom dozom vakcine protiv koronavirusa, nalazi se među građanima starosti između 70 i 79 godina - 78,6 odsto.

U populaciji između 18 i 24 godine vakcinisano je 15 odsto, 33,6 odsto među građanima starosti između 25 i 49 godina, a 49,9 odsto među onima od 50 do 59 godina.

Kada su u pitanju deca mlađa od 17 godina, protiv koronavirusa je vakcinisano 0,3 odsto.

Janković je rekao da je jedna stvar bezbeznost, a druga efikasnost. Prema njegovim rečima, pokazalo se da su vakcine bezbedne, ali po broju hospitalizovanih pokazalo se da je Fajzerova vakcina mnogo efikasnija.

"Ja se bojim da oni koji su primili u januaru ili februaru vakcine da to nije sada više dovoljno i mislim da treba da prime i treću dozu, ti ljudi su odmah primili prvu dozu i mislim da nije problem vakcinisati ih", istakao je doktor Janković.

Govoreći o motivaciji mladih, kaže da su Englezi imali velike akcije vakcinacija na stadionima velikih klubova i apelovao na mlade da ne potpadaju pod uticaje, jer trenutno u ovoj situaciji rezultat će biti samo gubitak života.

Svet strepi zbog debakla SAD u Avganistanu! Više o tome OVDE.

Izor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA