Najnovije

Ako Bajden ovo dozvoli... Službe i mediji žestoko napali predsednika SAD, arogancija senilnog starca preskupo će koštati zemlju

Američki mediji se pitaju zašto su morali da čekaju obraćanje predsednika DŽozefa Bajdena medijima sa 5 sati zakašnjenja samo da bi čuli - nebuloze.

DŽozef Bajden (Foto: Jutjub)

Amerikanci i njihovi saveznici su "zarobljeni" na aerodromu u Kabulu, a američki mediji su se obrušili na američkog predsednika Bajdena podsećajući ga na obećanje da će američke trupe ostati u Avganistanu sve dok i poslednji Amerikanac ne napusti zemlju.

- Lagao je. Napuštamo Avganistan do 31. avgusta jer su nam tako talibani naredili. Povlačimo se pred teroristima. Nema šanse da ćemo uspeti da evakuišemo sve koji moraju da napuste zemlju pre isteka roka, ali izgleda da je Bajdenu to ok - prenos američki NBC njuz.

S obzirom na to da predsednik DŽo Bajden namerava da se pridržava roka do 31. avgusta da američke trupe napuste Avganistan, postaje jasno da hiljade Avganistanaca koji su pomogli SAD neće biti evakuisani, što je scenario koji je izazvao duboku frustraciju u američkim agencijama za nacionalnu bezbednost.

- LJudi su besni i zgroženi - rekao je bivši zvaničnik američke obaveštajne službe koji je insistirao na anonimnosti.

Jedan zvaničnik odbrane rekao je da mu je postalo mučno dok je razmišljao koliko će avganistanskih saveznika ostaviti na milost i nemilost talibanima.

- U CIA "agenti osećaju obavezu, moralnu i lične obavezu" prema Avganistancima koje su podržavali i obučavali - rekao je bivši direktor CIA DŽon Brenan, sada konsultant za nacionalnu bezbednost.

Amerika je predložila produženje datuma povlačenja za četiri dana, obećavajući da će predati funkcionalan aerodrom talibanima nakon što ga očiste i ostave tursko osoblje da ga vodi. Međutim, talibani su odbili da razmotre bilo kakvo produženje.

Da situacija bude još gora, američki zvaničnici su priznali da će se evakuacije verovatno znatno usporiti do petka kako bi vojska imala dovoljno vremena da izvrši uredno povlačenje. To nije ni približno dovoljno vremena za evakuaciju svih avganistanskih prevodilaca, vozača i drugih koji su pomogli američkoj vojsci, a može se desiti da ne bude dovoljno vremena ni za evakuaciju svih Amerikanaca.

Bajdenov mozak još uvek na odmoru
- DŽo Bajden se nalazio na odmoru kada se dogodio kolaps u Avganistanu i, čini se, kao da je još uvek na "odmoru". On misli da američku javnost neće interesovati ako 7-8 hiljada američkih građana ostane zarobljeno u Kabulu - piše Taun hal.

Isti list upozorava da je veoma moguće, kako stvari sada stoje, da će Ameriku zadesiti najveća talačka kriza u istoriji.

- Bajden se ponaša arogantno kada to ne bi smeo sebi da dozvoli, i to bi moglo da bude pogubno za Amerikance u Kabulu - zaključuje Taun hal.

Šta Putin kaže o Avganistanu pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA