Najnovije

MILAN VIDOJEVIĆ ZA PRAVDU: Kud plovi njihov brod

Kriza u Kabulu ulazi u završnu fazu. Bliži se rok za odlazak Amerikanaca, 31. avgust, a zapaljive izjave sa talibanske strane pokazuju sve veću nervozu. Previše ljudi želi da napusti budući islamski raj i reč je o pripadnicima tankog tehničkog i obrazovanog sloja koji je radio u državnoj administraciji. To je nepopravljiva greška svih "revolucija", ko god da je radio u okupiranoj zemlji u državnoj administraciji, od "revolucionara" je osuđen kao izdajnik i bio je žrtva odmazde. To smo i mi u Srbiji bili svedoci 1945. godine i neverovatno je kako se taj mračni karakter pobednika u ratovima ispoljava u svakom ratu. Moguće je da će se naći kompromis i rok za evakuaciju produži, uostalom, susret šefa CIA-e i jednog od vodećih mula talibana potvrđuje da se traži izlaz koji će i jednoj i drugoj strani sačuvati obraz.

Vidojević (Foto: Jutjub)

Piše: Milan Vidojević

Bez obrazovanih kadrova koji su radili u državnoj administraciji, prosveti, zdravstvu, diplomatiji, bankarstvu, ministarstvima, nova talibanska vlast teško će to organizovati u narednih godinu dana ili čak duže. Ono što vidite na snimcima su talibanska pešadija koja ima kao krajnji "civilizacijski" domet naočare za sunce i ta egzotika je bliska svakom netalentovanom snimatelju. Iza toga se ne vidi da već preti nestašica hrane i vode, da je balon vode u Kabulu već dostigao na ulici 40 dolara (!), što je prosečna mesečna plata nekog ko ima poslodavca koji je to u stanju da plati.

Naravno da su odmazde već počele i to versko i plemensko ludilo se dešava širom Afganistana. Na meti će biti malobrojni hrišćani, koje traže preko telefonskih aplikacija, i Hazari muslimani, zato što su šiiti. Verovatno i svi koji nose naočare jer je to znak da su truli zapadni intelektualci. Šalim se, ali je sigurno da je situacija tragična. Sa talibanskom upravom, Afganistan nema šansu da preživi i totalni haos će se pretvoriti u novi, krvavi građanski rat.

SAD i zemlje NATO pakta ponovo su u katastrofalnoj zabludi da su dešavanja u Kabulu neka "talačka kriza" ili neka "humanitarna kriza." NJihova nesposobnost da se iskažu u ovoj situaciji može imati sledeće razloge: prvo, o čemu sam pisao u prošlom tekstu na ovu temu je da je ovo dogovorena kriza i haotično povlačenje koje će koristiti talibanima i preživelim delovima Al-Kaide i ID da se oporave i reorganizuju. Drugo, potpuno pogrešna percepcija o tome šta se dešava u svetu i u kom pravcu ide prekomponovanje globalnih političkih i ekonomskih odnosa. I treće, ali ne po važnosti nego po nabrajanju, nesposobna američka vlada i nesposobni američki predsednik koji nema viziju Amerike u novim uslovima i nema ličnu harizmu da bude predsednik koga narod podržava.

Bajden je pre neki dan izjavio da se na povlačenje američkih vojnika odlučio zbog pretnji islamske države! Divno je kad za predsednika imate kukavicu. Zamislite šta bi bilo da je posle pretnje usledio napad na američku vojsku. Sada je očit trulež države i prevaziđenog političkog sistema SAD. I prošlogodišnji sumnjivi izbori, nadmetanje dva neartikulisana kandidata koji svoje političke fantazmagorije nude biračima kao spasonosno sredstvo koje vodi ka veličini i slavi SAD-a. Kako je Bajden pobedio znaju samo mnoga groblja koja su glasala za njega, što reče jedan čovek. Sad taj predsednik, na vrhuncu svoje političke i životne noćne more želi da vodi SAD protiv talibana, Putina, Kineza i svih ostalih neprijatelja, stvarnih i izmišljenih, još od vremena hladnog rata. Da budem poetičan i metaforičan, Amerika je brod u oluji, a predsednik je tragični Ahab koji juri svog Mobi Dika, ne videći da su u ovoj verzij Mobi Dik talibani, koji će juriti njega.

Svet je na ivici potpunog haosa, koji se pažljivo priprema. U Srbiji još toga nismo svesni, mislimo da nećemo biti uvučeni. Trenutno, naša dnevna preokupacija je statistika o broju obolelih, koju niko ne može da proveri, i to je uvod u nove restrikcije i mere, i naravno napad nekog glumca na nekog reditelja, što je prvoklasni skandal. Interesantno je to što je taj glumac bio predviđen za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima iduće godine. Otud gromoglasne odbrane siledžije iz svih opozicionih stranaka. Kakva je to opsednutost glumcima u ovoj stranci? Prvo Lečić, sad Bjelogrlić, i razni drugi umetnici iz "kruga dvojke." Možda su i lideri ove stranke, podsvesno, glumci u televizijskoj sapunici u kojoj glume političare i opoziciju. Neće im biti lako da nađu novog kandidata, možda neku glumicu za promenu? Samo da nije silovana pre dvadeset godina. O tempora, o mores.

Prošlu kolumnu Milana Vidojevića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA