Najnovije

NAŠE RAKETE LETE U SVET: Srbija razvija artiljerijska oruđa i municiju; u 2020. izvezeno 1.500 projektila

Raketa G-2000 koju je domaća kompanija "Edepro" nedavno prodala Oružanim snagama Grčke jedna je od najjačih aduta odbrambene industrije Srbije.

Raketa G-2000 (Foto: Jutjub)

Ovaj projektil, kalibra 122 milimetra, dometa 40 kilometara, smatra se najpreciznijom nevođenom raketom na svetu, a domaći stručnjaci već rade na dostizanju teorijskog limita njenog dometa od 50 kilometara.

Posao sa Grčkom, jedan od najvažnijih poslednjih godina u domenu namenske industrije, pokazuje da je Srbija uspešno sačuvala resurse za proizvodnju i razvoj artiljerijskih oruđa i municije, koji su izuzetno cenjeni na svetskim tržištima.

U Ministarstvu odbrane poručuju da je naša zemlja jedna od svega desetak država na svetu koje imaju mogućnosti da razvijaju dalekometne artiljerijske sisteme, oruđa, municiju i opremu za upravljanje vatrom.

Analiza Balkanske bezbednosne mreže, urađena na osnovu izveštaja koje je Ministarstvo trgovine dostavilo OEBS-u, pokazala je da je 2020. iz Srbije u svet otišlo 1.525 artiljerijskih raketa i 72 oruđa, kao i da su glavna tržišta Kipar, Grčka, Turska, UAE, Saudijska Arabija, Jermenija, SAD i Izrael.

- Iz Srbije je izvezeno 1.500 artiljerijskih raketa u Tursku i 25 u Grčku. Skroman izvoz u Grčku prerastao je u politički i ekonomski važan posao. Reč je o izvozu velike količine raketa G-2000, beogradske firme "Edepro", koje se proizvode u valjevskom "Krušiku" - navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Raketa G-2000 razvijena je na bazi sovjetske rakete 122 milimetara "Grad", s tim što joj je domet povećan - sa 20 na 40 kilometara.

Ovaj projektil važna je karika i u lancu aktuelne faze modernizacije raketne artiljerije Vojske Srbije. Prošle godine, posle dužeg niza godina, G-2000 ispaljena je iz modernizovanog modularnog lansera "oganj", pri čemu su srpske "cevi" posle dugo vremena "uhvatile" domet od 40 kilometara. Toliko je dobacila i samohodna haubica "nora", koja će uskoro dodatno ojačati artiljerijske jedinice naše vojske.

Samo u poslednje tri godine u naoružanje je uvedeno više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme. Svakako najveći iskorak napravljen je na sistemu "oganj" od koga se očekuje da naredne decenije bude okosnica vatrene podrške jedinicama.

Ovaj sistem, koji je još u fazi ispitivanja, primenio je gotovo sve postojeće tehnološke i taktičke zahteve - veliki domet, preciznost vatre, projekcija putanje...

Novi model "ognja", osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalne elemente omogućio je daleko veću brzinu upotrebe - od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, potrebna su mu svega tri minuta, dok je njegovoj starijoj verziji bilo potrebno neuporedivo više vremena.

Precizno, a nije skupo

Interesovanje stranih vojski za srpske rakete objašnjava se situacijom na tržištu, ali i globalnim trendovima gde je prioritet - smanjenje troškova. Svet je "gladan" nevođenih raketnih projektila visoke preciznosti, čija je cena u odnosu na vođene rakete neuporedivo niža. Rakete kalibra 122 milimetra, koje pravi "Krušik", kompatibilne su gotovo svim derivatnima starog sovjetskog sistema BM-21 "Grad", koje koristi veliki broj armija na svetu.

Rusi puštaju u pogon raketne krstarice sa najnovijim udarnim oružjem. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA