Najnovije

„Nisu ni blizu“: Kinezi uporedili moćni ruski S-500 sa svojim raketnim sistemima

Ruski protivavionski raketni sistem S-500 „Prometej“ značajno nadmašuje kineske analoge, piše kineski list „Pejper“ (The Paper).

S 500 (Foto: RIA)

„Kina je napravila brojne protivavionske raketne sisteme kao što su HQ-9B, HQ-22 i HQ-19 koji održavaju poslednja dostignuća zemlje u oblasti PVO i PRO. Međutim, svi oni nisu ni blizu protivavionskog raketnog sistema S-500 koji integriše sredstva vazdušne i kosmičke odbrane“, konstatuje autor članka Lin Sen.

Prema njegovom mišljenju, kineske vlasti bi trebalo ozbiljno da razmisle o nabavci tog sistema u slučaju pojavljivanja izvozne verzije sistema S-500.

Protivavionski raketni sistem S-500 „Prometej“ pripada novoj generaciji protivavionskih sistema klase „zemlja-vazduh“. Predstavlja univerzalni sistem dugog dometa i presretanja sa povećanim potencijalom PRO.

Sistem može uništiti ne samo balističke, nego i aerodinamičke mete (avione, helikoptere), kao i krstareće rakete. Domet sistema je oko 600 kilometara.

Po svojim karakteristikama S-500 će značajno nadmašivati S-400 koji je u sastavu naoružanja, kao i američkog konkurenta „Patriot“.

Rusija razvija novu hipersoničnu raketu dugog dometa i druge moderne sisteme naoružanja. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA