Najnovije

SRBIJA VAS DERE! Bićete besni kad saznate koliko košta PCR test u SAD!

Dok u Srbiji PCR test plaćate 9.000 dinara ili 91 dolar po aktuelnom kursu, PCR test u Sjedinjenim Američkim Državama plaća se nula centi. Besplatan je. DŽabe.

Testiranje u Srbiji košta pravo bogatstvo (foto: Pravda/Jutjub)

Do ove informacije došli smo najpre od naših ljudi koji dolaze iz Amerike u Srbiju, a koji su govorili za Pravdu, no potom smo pronašli i zvaničnu potvrdu.    

Ana Crnilović, advokat iz Bostona, država Masačusets, kaže da nije plaćala nikakav PCR za dolazak u našu zemlju.

- U Americi je to besplatno. Imaju čak testiranje iz kola. Prođete pored punkta, samo vam kroz prozor uzmu bris iz nosa. Čak vam nekada daju štapić da sami uzmete bris, pa im ga vratite – objašnjava ona.

Ona kaže da su u Americi praktični ljudi, i zbog ekonomije žele da omoguće bržu cirkulaciju ljudi, pa je verovatno zbog toga doneta takva odluka.  

- Čak sam pred let za Srbiju uradila dva testa, na dva mesta, pošto sam se bojala da onaj prvi neće stići na vreme. Oba su bila besplatna – dodala je ona.  

I potpredsednik Srpske narodne odbrane iz Čikaga Dejan Vuksanović, koji je odmah nakon Vidovdana stigao iz tog grada za Beograd, potvrdio nam je istu informaciju.

- Nisam ništa platio, samo sam pokazao zdravstvenu knjižicu i to je bilo to. Tamo stalno nešto menjaju i ceo sistem je u haosu. Ja sam na kraju juna radio PCR u nekoj metalnoj baraci u Ilinoisu, i to sam sebi – posvedočio je Vuksanović, dodavši da on ima osiguranje, a da nije siguran da li bi platio PCR da ga nije imao, ali da i u tom slučaju misli da je cena oko 15 dolara.

On takođe kaže da je iz Minska, gde je bio u porodičnoj poseti, ovih dana putovao za Beograd preko Moskve, te da je u Minsku uradio PCR test, ali da mu ga ni u Moskvi ni u Beogradu niko nije tražio na uvid!

Ceca iz Tenesija potvrđuje da je i u toj američkoj državi besplatan PCR, ali je uverena da to važi samo za one koji imaju osiguranje.

- Koliko znam, nisu svugde i za svakog besplatni testovi. Besplatno je za one koji su osigurani, odnosno za njih plaća osiguranje. Rezultati stižu za par dana, ali ako želite brže plaća se 75 do 125 dolara. Za neke druge kategorije, postoji testiranje za 120-220 dolara. Ali ako imate simptome ili ste došli u kontakt sa nekim pozitivnim onda je i za njih besplatno. E, sad, verujem da mnogi stanu u red, i kažu da su imali kontakt, a zapravo im treba za putovanje, no svako mora da pokaže ili zdravstveno osiguranje, ili vaučer ako je na nekom državnom socijalnom programu, da bi oni znali od koga da naplate – objašnjava ona.

Proverili smo ovu informaciju na zvaničnom sajtu Odeljenja za zdravlje i usluge stanovništvu Vlade SAD i utvrdili da je test BESPLATAN ZA SVE, kako za one koji imaju osiguranje tako i za one koji ga nemaju!

Testovi na KOVID-19 dostupni su besplatno u čitavoj zemlji u domovima zdravlja i odabranim apotekama. Prvi porodični zakon o odgovoru na koronavirus osigurava da je testiranje na KOVID-19 besplatno za svakoga u SAD-u, uključujući i neosigurane“, piše na pomenutom sajtu pod naslovom: „Kako dobiti test na KOVID-19“.

U dve rečenice za redom kaže se da je testiranje besplatno (foto: hhs.gov skrinšot)

Dakle, nema nikakvih dodatnih uslova, da to važi ili ne važi za putovanje, posao, koncert ili samo za običan zdravstveni pregled. Jednostavno, rečeno je da važi za sve. A budući da nema preciziranja da se radi o PCR testu, to znači da važi za sve vrste testova na kovid-19.

Ukoliko i dalje ne verujete, možete da se uverite svojim očima ako pogledate informaciju OVDE.

Iz svega možemo da zaključimo da besplatno testiranje u SAD važi za sve one koji su spremni da čekaju red u pomenutim zdravstvenim ustanovama, dok se u drugim, koje nisu na ovom spisku, PCR plaća, a tu je jedina prednost što su gužve manje, ili ih uopšte nema.

Dakle, dok vi dragi građani Srbije treba da platite za, recimo, petočlanu porodicu pet testova 45.000 dinara, odnosno 455 dolara, američka porodica neće platiti ni centa.

Verovatno je razlog tome to što je Srbija ekonomski tigar, dok siroti i ubogi Amerikanci nemaju leba da jedu.

Ironiju na stranu, prisetite se sad odluke Kriznog štaba kada su pred Novu godinu povećali cenu PCR testova sa, ionako previsokih 6.000, na 9.000 dinara. Sad vam je jasno kako vas u Srbiji pljačkaju i deru na svakom koraku. Kako se primiču izbori, mislite o tome.

Američki državljani su upozoreni da ne putuju u određene zemlje, zašto i u koje, čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA