Najnovije

ŠTA JE DOKTOR HTEO DA KAŽE? Tiodorović: Situacija je pod kontrolom, ali je nestabilna

Situacija je pod kontrolom, ali je nestabilna, jer se svakog dana povećava broj novozaraženih, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

Branislav tiodorović. (Foto: Jutjub)

On je objasnio da iako nije veliki broj prijema u bolnicu, ipak se u odnosu na onaj od pre mesec dana vidi povećanje.

- Mogu da kažem da ipak kontrolišemo situaciju i apelujemo na vakcinaciju, jer je to jedini način da zaustavimo dalji rast brojki - naglasio je Tiodorović.

Na pitanje da li se razmišlja o uvođenju strožih mera za ulazak u zemlju zbog povećanja broja pozitivnih koji dolaze u Srbiju, Tiodorović kaže da nema prostora za to.

- Prvo sa zdravstvenog aspekta svi koji imaju tegobe, dužni su da se jave u kovid ambulantu, drugo da se prijave elektronskim putem da dolaze iz trenutnih turističkih žarišta Hrvatske, Grčke, Crne Gore - objasnio je Tiodorović.

Obaveza uvođenja PCR-testa za ulaz u zemlju, kaže Tiodorović, ne može da se primeni, jer po Ustavu državljanin Srbije mora da uđe u svoju zemlju čak i ako je zaražen, pa tek onda da se sprovede u izolaciju.

Bila bi daleko teža situacija da nemamo 50 odsto vakcinisanog stanovništva, kaže on i dodaje da je posebno važno apelovati na mlade.

- Među ovima koji su u bolnici a koji su nevakcinisani, što je veliki procenat, ima najviše mladih - ističe Tiodorović.

Ukazuje i na to da nije veliki procenat vakcinisanih među radno sposobnim stanovništvom, od 18 do 65 godina, i da taj broj dolazi do, kako naglašava, nekih 32 odsto.

- Kada se vrate veliki kolektivi sa dve - tri hiljade ljudi zaposlenih sa letovanja, mi imamo situaciju da to postane žarište, i na te ljude moramo da apelujemo - poručio je on.

Bilo bi najbolje da se vakciniše 65-70 odsto populacije, kaže Tiodorović i dodaje da avgust može da prođe dobro isključivo ako se pridržavamo mera poput nošenja maske u zatvorenom, održavanja distance, koje, kako on kaže niko u svetu nije ukinuo, ali su se svi globalno opustili.

- Jesen će nam biti veliki test, posebno septembar kada deca krenu u školu. Ako uspemo da vakcinama obuhvatimo što više to će dovesti do manje incidentne situacije. U oktobru ćemo videti da li smo se pridržavali mera - zaključuje Tiodorović.

Vašington šalje ogromnu količinu oružja na Tajvan! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA