Najnovije

OVO SE DUGO ČEKALO! AMBASADA SRBIJE PONOVO U SIRIJI! "Tradicionalno prijateljstvo dve zemlje i naroda!" (FOTO)

Srbija je odlučila da vrati svoju ambasadu u Damask i za srpskog ambasadora pošalje Radovana Stojanovića, jednog od zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Bašar al Asad. (Foto: kremlin.ru)

"Republika Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom. Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji", stoji u pisanoj izjavi ministarstva za, kojom su potvrđeni navodi američkog lista Fajnenšl tajms.

List Fajnenšl tajms objavio je da pojedine evropske zemlje, među kojima i Srbija, žele ponovo da uspostave odnose sa Sirijom samo nekoliko nedelja nakon što je sirijski predsednik Bašar al Asad reizabran na izborima.

Srbija je do sada svoje diplomatske odnose sa Sirijom imala preko otpravnika poslova, privremeno smeštenog u libanskom glavnom gradu Bejrutu.

U izjavi ministarstva spoljnih poslova za RSE navodi se da je odluka Srbije da vrati ambasadora u Siriju motivisana "tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i naroda", kao i "promenjenom političko-bezbednosnom situacijom u Siriji".

Uz "regionalni i geostrateški značaj Sirije", ministarstvo Srbije kao razlog za vraćanje ambasade u Damask navodi i "razvoj situacije u Siriji" i uticaj koji ima na region "pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija", navodi se u izjavi.

U ministarstvu dodaju da upućivanjem ambasadora Srbija potvrđuje "da visoko ceni principijelan stav" Sirije da ne prizna nezavisnost Kosova.

Odnosi i saradnja Srbije i Sirije "nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje", navelo je ministarstvo spoljnih poslova.

Ovoj odluci izrazili su podršku i brojni građani Srbije na društvenim mrežama i ocenili je kao dogo očekivani znak prijateljstva i saradnje dveju zemalja.

🇷🇸????🇸🇾

🇷🇸????🇸🇾

Bravo, Srbija!

Hvala ti Bože. Živeli, prijatelji!

Bravo!

Nadamo se da će Predsednik Bašar al Asad uskoro posetiti Srbiju!

Ukrajinska vojska utvrđuje nove položaje! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda, RSE

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA