Najnovije

RAK RANA UKRAJINSKE VOJSKE: Otkriveno za čime u Kijevu najviše žale kada je naoružanje u pitanju! (VIDEO)

Najbliži saradnici ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog žale za tim što nemaju atomsko oružje sa kojim bi mogli da prete kao batinom susedima i ucenjuju ostale.

Ruska nuklearna raketa. (Foto: Jutjub)

Jedan broj ukrajinskih parlamentaraca je ubeđen da, kad bi imali atomsko oružje, ostali svet bi morao da ih poštuje. Šef parlamentarne grupe vladajuće partije Sluga naroda David Arahamija je zbog toga oštro kritikovao prvog ukrajinskog predsednika Leonida Kravčuka što se dobrovoljno odrekao atomskog oružja i smatra da je to bila fatalna greška.

- Da imamo atomsko oružje sa nama bi razgovarali i dogovarali se drugačije. Mogli bismo da ucenjujemo ceo svet i oni bi nam davali novac na održavanje atomskog oružja - ponovio je David Arahamija tokom gostovanja na TV kanalu Ukrajina 24.

On nije prvi koji žali što Ukrajina nema atomsko oružje. Tu "nostalgiju za atomima" ponavljali su brojni ukrajinski političari od 2014. godine naovamo.

I ukrajinski političar Stepan Gavriš, bivši zamenik sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, ovih dana je izjavio da bi Kijev trebalo da izađe iz dogovora o atomskom razoružanju.

Ukrajina se posle raspada SSSR-a saglasila da Rusija povuče njene rakete, a zauzvrat su joj Rusija, SAD i Velika Britanija garantovale bezbednost.

Mada nekome sada može da zvuči čudno, ali Ukrajinu i druge postsovjetske republike su Amerikanci terali da se odreknu atomskog oružja jer su se plašili da neće moći kvalitetno da ga čuvaju i održavaju i da to može predstavljati opasnost.

Iako se nalazi već dugo u bolnici, prvi predsednik postsovjetske Ukrajine Leonid Kravčuk je u intervjuu izdanju "Leva obala", koji je objavljen ovih dana, izjavio da on nije imao mogućnost da bira i morao je da potpiše Budimpeštanski memorandum jer nije bilo novca za održavanje atomskih arsenala, a većini raketa je uskoro isticao rok upotrebe.

- Memorandum je bio potpisan u decembru 1994, a raketama je isticao rok upotrebe kroz tri godine. Zbog toga je oko 1.400 atomskih bojevih glava za Ukrajinu moglo postati opasno. Mogli smo postati taoci atomskog oružja - kaže Leonid Kravčuk.

On ističe da je Ukrajina morala da se odrekne od najopasnijeg oružja i zbog "atomskog straha" koji su imali Amerikanci jer su te rakete bile usmerene prema njima. Kravčuk se javno žali što Ukrajina nije dobila obećanu kompenzaciju za prebacivanje atomskog oružja sa njene teritorije:

- Amerikanci su nam dali kao kompenzaciju samo 950 miliona dolara, a svaki bunar za rakete je koštao milijardu dolara. Tek kasnije su na Zapadu izračunali da je celokupna infrastruktura za atomsko oružje u Ukrajini koštala oko 200 milijardi dolara.

Ukrajinski političari usijanih glava, koje muči atomska nostalgija i dalje govore kako bi morali da naprave nove rakete i da ponovo uđu u red atomskih sila. Ali, nameće se pitanje ima li Ukrajina sada vojnu industriju koja bi mogla da napravi kao nekad najveću i najmoćniju atomsku raketu "vojvodu".

Doktor vojnih nauka i potpredsednik ruske Akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov kaže da je Ukrajina zaista imala veliki atomski arsenal i to su bile najmoćnije rakete sa kasetnim bojevim glavama. Uzgred budi rečeno, takve rakete su bile i u Belorusiji.

- Posle raspada SSSR-a rukovodstvo Ukrajine nije bilo sposobno da sačuva atomski potencijal i da on nije preseljen u Rusiju on bi Ukrajincima doneo samo glavobolje. Amerikanci su procenjivali da bi Ukrajinci mogli početi da prodaju atomske bojeve glave - objašnjava dr Sivkov.

Što se tiče pravljenja novih, modernih raketa sa bojevom atomskom glavom Ukrajina, po mišljenju Sivkova, nije sposobna za to.

- Posle raspada SSSR-a Ukrajina je imala vojnu industriju koja je bila jača od bilo koje zapadnoevropske zemlje. Primera radi, njena brodogradilišta su mogla da prave sve vrste brodova - od nosača aviona do patrolnih čamaca. Ukrajina je mogla je da pravi i interkontinentalne rakete. Pored toga, mogla da proizvodi razne avione. Jedino što se donekle sačuvano je fabrika motora "Motor Sič" - rekao je.

Minulih trideset godina Ukrajina je uništila svoj vojno-industrijski kompleks i postala je u tom smislu zemlja trećeg sveta. Sivkov smatra da je novim političarima bilo najvažnije da se proda državna imovina i dobijeni novac prebaci negde u inostranstvo.

Sivkov je uveren da čak kad bi se usijane glave i maloumni ukrajinski političari odlučili da počnu da prave atomsko oružje protiv toga bi bila i Zapadna Evropa, jer je jasno da nikome na Starom kontinentu nije u interesu da dođe do atomskog rata, jer bi štetu od radijacije imala cela Evropa...

I Severna Koreja ispred

Oni najratoborniji ukrajinski političari kažu - ako je Severna Koreja uspela da napravi rakete i atomske bojeve glave, onda može i Ukrajina. Međutim, dr Sivkov smatra da je u oblasti pravljenja atomskog oružja Severna Koreja otišla toliko daleko da je Ukrajina dugo ne bi mogla stići. U uslovima potpune izolacije Severna Koreja je uspela da napravi niz raketa različitog dometa.

Talibani osvojili uporište Bundesvera! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA