Najnovije

TALIBANI NAPREDUJU MUNJEVITOM BRZINOM: Zauzeli još tri avganistanske provincije!

Dok su strane trupe blizu kraja operacije povlačenja iz Avganistana, talbini su sve bliže osvajanju celokupne teritorije zemlje. Tokom poslednjih borbi snage sunitskih fundmantalista zauzele su prestonice tri avganistanske provincije.

Talibani. (Foto: Jutjub)

Snage talibana već su zauzele desetine okruga i graničnih prelaza poslednjih meseci i izvršili pritisak na nekoliko provincijskih prestonica, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, pošto su strane trupe krenule sa povlačenjem iz te dvodecenijskim ratom izmučene zemlje jugozapadne Azije, prenosi Rojters.

Talibanski borci zauzeli su u tri prestonice provincija, uključujući strateški grad Kunduz na severoistoku zemlje, rekli su lokalni zvaničnici, dok su pobunjenici pojačali pritisak na sever i zapretili daljim gradovima. 

Ofanziva je poslednjih dana dobila na zamahu nakon što je Vašington objavio da će do kraja avgusta okončati američku vojnu misiju u zemlji.

- Sunitski fundamentalisti zauzeli su ključne vladine zgrade u Kunduzu, dok se vladine snage povlače ka aerodromu i svojoj bazi - rekao je u poslanik loklane skupštine, izazivajući bojazan da bo to neće biti krajnji položaj koje će preuzeti talibani.

Kunduz sa 270.000 stanovnika smatra se strateškim gradom jer leži na ulazu u severne provincije i centralnu Aziju bogatoj mineralima.

Sa druge strane, portparol snaga bezbednosti rekao je u da će vladine snage započeti operaciju velikih razmera kako bi što pre povratile izgubljena područja u pokrajini.

Predstavnik pres-službe talibana Zabihullah Mudžahid poručio je da da su njihove trupe zauzele veći deo provincije i da su blizu aerodroma.

Proteklih dana eskalirali su napadi na severne provincije, koje se nalaze izvan njihovih tradicionalnih uporišta na jugu, gde su talibani brzo zauzeli položaje, uz granicu sa Turkmenistanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom.

Šiptari odbili vašingtonski sporazum! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA