Najnovije

KRVAVI BILANS AMERIČKOG RATA U AVGANISTANU: 20 godina patnje i nesreće u brojevima

Poslednja tri američka vojna transportera poletela su sa aerodroma Hamid Karzai kasno u ponedeljak, neposredno pre roka za potpuno povlačenje 31. avgusta.

Rat u Avganistanu. (Foto: Jutjub)

85 milijardi dolara američkog naoružanja i opreme prepušteno talibanima

Prema kongresmenu DŽimu Banksu, zbog "nemara" Bajdenove administracije, talibani poseduju 75.000 vozila, preko 200 aviona i helikoptera, 600.000 lakog i lakog naoružanja, kao i naočare za noćno osmatranje i pancire.

On tvrdi da talibani sada imaju više helikoptera "Crni jastreb" nego 85% zemalja u svetu, uključujući bliske američke saveznike. On je procenio da je oprema vredna 85 milijardi dolara, ali neki procenjuju daleko veću cifru.

Ubijeno najmanje 47.000 civila

Iako se procene razlikuju, projekat "Troškovi rata" Univerziteta Braun izračunao je da je tokom rata ubijeno najmanje 47.000 Avganistanaca.

Čak i sada, posledice sukoba se i dalje osećaju: neeksplodirana ubojita sredstva i dalje ubijaju i osakaćuju civile, u mnogim slučajevima decu. Rat je takođe pogoršao posledice siromaštva i loših sanitarnih uslova i loše zdravstvene zaštite u zemlji.

Skoro 6 miliona raseljenih Avganistanaca

Sukob u Avganistanu pod vođstvom SAD podstakao je izbegličku krizu koja nastavlja da odjekuje širom Evrope. U naciji od 38 miliona stanovnika, oko 5,9 miliona Avganistanaca bilo je interno raseljeno ili je napustilo zemlju od izbijanja rata u oktobru 2001.

Samo u poslednje tri godine više od 395.800 Avganistanaca je raseljeno, prema podacima avganistanske vlade objavljenim početkom jula.

Više od 2.400 američkih vojnika je poginulo, a 20.000 ranjeno

Prema trenutnim procenama, ukupne vojne žrtve SAD su više od 2.400 poginulih, a 20.000 američkih vojnika je ranjeno. Dodatnih 3.800 privatnih izvođača radova poginulo je tokom 20-godišnjeg rata.

Više od 1.100 pripadnika savezničkih službi, uključujući i one iz država NATO -a, takođe je izgubilo živote.

Najmanje 64.000 avganistanskih vojnika i policajaca je ubijeno

U ratu je poginulo više od 64.000 pripadnika Avganistanske nacionalne vojske (ANA) i policijskih snaga zemlje obučenih u SAD.

Bezbroj američkih bombi i municije bačeno je na Avganistan

Kako je rat ulazio u završnu fazu, američka vojska je radikalno pojačala bombardovanje Avganistana.

U 2019. američki ratni avioni bacili su 7.423 bombe i druge municije na zemlju, što je skoro osmostruko povećanje u odnosu na 2015.

Stotine hiljada hektara opijumskog maka

Prema proceni UN -a, avganistanska proizvodnja opijuma procenjena je na 6.300 tona 2020. godine. Te godine je ukupna površina pod uzgojem opijumskog maka u Avganistanu procenjena na 224.000 hektara, što je povećanje od 37% u odnosu na 2019. Avganistan je ponovo svetski vodeći izvor opijumskog maka. Pod vladavinom talibana, usev je bio skoro potpuno iskorenjen do maja 2000.

Neprocenjivi nivo prevara

Sa cenom većom od 2 biliona dolara, rat u Avganistanu pratio je veliki broj profitera i prevaranata.

2007. godine, američko vazduhoplovstvo je platilo 18 miliona dolara jednoj privatnoj firmi za izgradnju kasarni u kampu Finiks, vojnoj instalaciji u Avganistanu. Kompanija je zatražila pomoć podizvođača koji je uskratio plate svojim radnicima, a kasnije je pobegao iz zemlje sa 2 miliona dolara, koje je koristio za izgradnju luksuznih kuća u inostranstvu. NJegovi radnici odlučili su da se naplate tako što su otišli sa generatorima i drugim materijalom iz vojnog kampa. Nastala kašnjenja ostavila su stotine vojnika NATO-a bez adekvatnog smeštaja više od godinu dana.

Ovo je samo jedan od desetina sličnih slučajeva. Uzbunjivač je 2019. tvrdio da je odbrambena kompanija "Navistar difens" naplatila Pentagonu 1,3 milijarde dolara za komponente oklopnih vozila koje koriste trupe u Iraku i Avganistanu, piše RT, prenose "Novosti".

Šta otkrivaju toksikološki nalazi Slobodana Miloševića? Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA