Najnovije

A EVO I ŠTA JE STIGLO U SIRIJU: Turska na nišanu ruskih Iskandera! (FOTO)

Veoma zgodna stvar, samo pritisneš dugme i raketa je za koji trenutak tamo gde treba, kaže ekspert Centra za analizu strategija i tehnologija Andreja Frolov.

Iskander (Foto: JuTjub)

Pojavila se fotografija sa ruskim visokopreciznim i razornim raketnim sistemom Iskander za koju se tvrdi da je snimljena u Siriji. Neki eksperti smatraju da je na snimku ipak prikazan obalski raketni sistem Bastion. Povodom ovoga se oglasio i Anton Mardasov, novinar specijalista za vojne teme. On je prvo je podsetio da internetom povremeno kruže tvrdnje i polutvrdnje da su se ruski samohodni operativno-taktički sistemi 9K720 Iskander-M pojavili u Siriji i dodao da je do sada to uvek bilo bez fotografija.
Potom je ukazao da je bilo objavljeno da su se u rusku vojnu bazu Hmejmim jedne noći prizemljila dva vojna transportna aviona i "iskrcala vojnu tehniku koja spolja liči na raketne sisteme na kamionima sa četiri osovine" i da su se sa aerodroma u pratnji oklopnih transportera "uputili u nepoznatom pravcu". I Mardasov postavlja pitanje: Da li se radilo i Iskanderima ili o Bastionima?
On citira i eksperta Centra za analizu strategija i tehnologija Andreja Frolova koji tvrdi da se na osnovu objavljenih snimaka ne može sa stoprocentnom sigurnošću tvrditi da li se radi o Iskanderima, ali dodaje: "Čini mi se ipak da je verovatnije da su u Siriju stigli Iskanderi nego Bastioni koji u toj zemlji nemaju šta da rade. Pogotovo što je Rusija stariju verziju tog raketnog sistema Siriji već isporučila prethodnih godina. A prisustvo Iskandera bi u Siriji u sadašnjim uslovima bilo više nego opravdano".
Frolov dodatno razjašnjava svoje reči. "Sistemi Iskander mogu u Siriji biti neka vrsta substrateškog resursa Rusije, okrenutog prema Turskoj i njenim avio-bazama. Jer, mi još krstarećih raketa Kalibar nemamo onoliko koliko bismo želeli. Drugo, pitanje je da li bi Iran dozvolio prelet Kalibara svojim vazdušnim prostorom ako bi Ankara uspela da progura ideju o tampon-zoni na severu Sirije. Treće, mi u Crnom moru još nemamo dovoljno krstarećih raketa. Ali, Iskanderi u Siriji sve odmah veoma pojednostavljuju - pritisneš dugme i raketa je za koji trenutak tamo gde treba".
Frolov iznosi pretpostavku da je sasvim moguće da fotografija, koja je izazvala uzbuđenje, namerno objavljena (a i da je namerno mutna) da bi "potencijalni agresor razmišljao o tome kakve će posledice uslediti". On je uveren da su u Siriju stigla dva raketna sistema 9M723 koja su bila korišćena 2008. godine protiv Gruzije. Zamenik direktora moskovskog Instituta za političke i vojne analize Aleksandar Hramčihin takođe veruje da je na fotografiji Iskander-M:
"Verujem da je na fotografiji Iskander-M, a ako jeste - onda nije u Siriju stigao samo jedan. Jasno je da cilj ovih raketnih sistema može biti samo jedan - Turska. Naravno, mogu oni tući i ciljeve u Siriji, ali bi primena visokopreciznih sistema protiv terorista bila preterana i nepotrebna". General Sergej Kančukov, koji je radio za rusku vojno-obaveštajnu službu, naglašava: "Čak i ako na fotografiji nije Iskander-M, ti raketni sistemi treba da se pojave u Siriji. I zato da bi bili testirani u ratnim uslovima".
Jedino pukovnik Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa Arsenal Otadžbine, smatra da je na fotografiji deo obalskog raketnog sistema Bastion ili raketnog sistema S-400. Međutim, taj modul, prema njegovim rečima, može biti deo i sistema Iskander. Operativno-taktički raketni sistem 9K720 Iskander-M ima domet od 500 kilometara (izvozna verzija - do 280). Može da koristi i visokoprecizne krstareće, kao i aerobalističke rakete 9M723 koje manevrišu tokom celog leta.
Obalski raketni sistemi Bastion koriste protivbrodske rakete Oniks, a od iskrcavanja desanta štiti do 600 kilometara obale.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA