Najnovije

POČEO USTANAK ZA OPSTANAK: Narod protiv Rio Tinta (VIDEO)

Ekološki protest koji se održava u organizaciji oko 30 ekoloških organizacija i pojedinaca počeo je danas u Bulevaru kralja Aleksandra, pored Trga Nikole Pašića u Beogradu.

Ekološka revolucija (Foto: Jutjub)

Protest se održava pod nazivom "Ustanak za opstanak- narod protiv Rio Tinta", a na njemu se okupilo nekoliko hiljada građana.

Kako su ranije najavili organizatori, razlog za današnji protest su nedostatak vode, seča šuma, otvaranje rudnika i kamenoloma, izgradnja mini hidroelektrana itd.

Očekuje se da će na protestu govoriti predstavnici više ekoloških organizacija, javne ličnosti, glumci i pevači.

Predviđeno je da se nakon protesta građani prošetaju do Brankovog mosta, a saobraćaj u ovim delovima grada je trenutno obustavljen.

Mihajlovićeva: Ekološki protest iskorišćen za predizbornu promociju političara

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je današnji ekološki protest iskorišćen za promociju pojedinaca koji žele da preko ekologije prave političku karijeru.

„O tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila, odlučiće građani na referendumu, ali tek onda kad budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne na osnovu neistina koje šire oni koji bi preko ekologije da uđu u politiku. Nećemo imati zdraviju životnu sredinu od širenja neistina i straha, od toga što će Nebojša Zelenović kao lažni ekolog spasavati svoju političku karijeru, niti od blokiranja puteve i mostove kojima preti Aleksandar Jovanović Ćuta. Ako je to vaša politika, onda registrujte svoju političku organizaciju i kandidujte svoj program na izborima, ali recite ljudima koji su se danas okupili da su zapravo bili na predizbornom ekološkom protestu koji ste organizovali zbog sebe. Takođe, ako ste dobili tapiju na parče zemlje u Jadru, razmislite da li je fer da se preko toga kandidujete u Beogradu, umesto u Loznici“, rekla je Mihajlovićeva.

“Da vam je zaista stalo do životne sredine, ne biste obmanjivali građane da tražite da se ponište ugovori sa Rio Tintom, jer nikakav ugovor ne postoji. Ne biste širili strah kako u dolini Jadra neće biti života, kako će biti zatrovane reke i vazduh, a da sve studije još nisu završene. Takođe, ne biste to sve radili uz podršku onih za vreme čije vlasti je Rio Tinto došao u Srbiji i dobijao dozvole za geološka istraživanja, a danas su promenili priču i sad su najglasniji protivnici projekta “Jadar“”, rekla je Mihajlovićeva.

Rio Tinto: Razumemo zabrinutost, građani da se informišu

Rio Tinto je saopštio da ima razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i prepoznaje značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, i danas i ubuduće.

"Briga za životnu sredinu, resurse i zdravlje, slika su ne samo Srbije, već čitavog razvijenog sveta. Pojačani građanski aktivizam, sve veća ulaganja korporacija u održivost i nastojanje vlada mnogih država da realizuju zelenu agendu, samo su potvrda da je čistija budućnost prioritet svih", ističe se u saopštenju te kompanije.

Kako se ukazuje, Projekat Jadar je razvojna šansa Srbije i prilika da Srbija bude predvodnik zelene tranzicije u Evropi.

Zalaganje za smanjenje karbonskog otiska nije moguće bez proizvoda projekta Jadar. Litijum ima primenu u proizvodnji baterija za električna vozila i baterija za skladištenje obnovljivih izvora energije, dok su borati važan činilac vetroturbina i solarnih rešenja.

"Svesni smo da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu delom posledica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvesno vreme prisutna u javnosti. Pozivamo građane da se pre donošenja zaključaka o projektu informišu o činjenicama u vezi sa tehnologijom i predviđenim merama prevencije i mitigacije. Sve informacije dostupne su na našem sajtu <https: riotintoserbia.com="">", navodi se u saopštenju i dodaje:</https:>

" Svesni smo da je važno da u svim fazama našeg projekta slušamo i poštujemo stavove svih zainteresovanih strana. Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak. Pripremamo ga tako da ispuni ne samo zakone Republike Srbije, već se od samog početka usklađuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU, jer očekujemo da će u toku predviđenog životnog veka rudnika Srbija postati deo EU."

Rio Tinto ističe da samo u zaštitu životne sredine planira da uloži preko 100 miliona dolara, što će omogućiti da primenimo najbolju praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalno smanjimo uticaj na okolinu.

"U postrojenje za preradu vode uložićemo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana biće istog ili boljeg kvalieta od vode reke Jadar, što je u skladu sa zakonom o očuvanju vodotokova. Takođe, posvećeno radimo na razvoju i ostalih rešenja. Rešenje koje smo razvili podrazumeva suvi otpad umesto tečnog, što je neuporedivo bolje rešenje sa aspekta zaštite životne sredine. Nastavljamo i sa razvojem rešenja za ponovnu upotrebu otpada u poljoprivredi i građevinskoj industriji, tzv. “zero waste solution”. Podsećamo i da kompanija Rio Sava Exploration kontinuirano održava otvorene online sastanke na kojima naši eksperti odgovaraju na sva pitanja građana, nevladinih i građanskih pokreta", piše u saopštenju.

Kompanija Rio Tinto naglašava da nije samo dugoročni menadžer prirodnih resursa, već je istinski član zajednice koji sa svojim porodicama i decom živi na istoj toj zemlji.

" Zato nam je važno da za buduća pokolenja ostavimo zdrave temelje za život, ali i za prosperitet i rast ekonomije. U narednom periodu objavićemo prvu od predviđenih studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koja će obuhvatiti sve potencijalne uticaje projekta na okolinu, uključujući vodu, buku, kvalitet vazduha, biodiverzitet i kulturno nasleđe. Nakon objavljivanja, sve studije će biti dostupne široj javnosti, na uvid i javnu raspravu", piše u saopštenju.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA