Najnovije

FBI OTVORIO DOKUMENTE O 11. SEPTEMBRU: Da li je Saudijska Arabija umešana?

Američki Federalni istražni biro (FBI) je obelodanio poverljivi dokument u kojem se navodi da je postojala logistička podrška dvojici otmičara iz Saudijske Arabije tokom terorističkih napada 2011. godine na SAD.

11. septembar (Foto: jutjub)

Dokument navodi da su otmičari imali kontakte sa državljanima Saudijske Arabije u SAD, ali se ne pružaju dokazi da su visoki zvaničnici saudijske vlade učestvovali u zaveri, preneo je AP.

Na dan kad se obeležavala 20. godišnjica od napada, ovo je prvi dokument iz istrage FBI-ja koji je objavljen otkako je predsednik SAD DŽozef Bajden naredio skidanje oznake poverljivo sa materijala koji su godinama bili nedostupni javnosti.

Na dokumentu od 16 strana nalazi se razgovor operativaca FBI sa čovekom koji je često kontaktirao sa Saudijcima u SAD koji su pomogli prvim otmičarima aviona da dođu u Ameriku, pre napada.

Bajden je prošle nedelje naredio ministarstvu pravde i ostalim agencijama da sprovedu deklasifikaciju revizije i puštanje u javnost dokumenata koji se mogu pustiti u narednih šest meseci.

On se susreo sa pritiskom porodica žrtava, koji su dugo tražili izveštaje, dok vode sudski spor u NJujorku u kojima tvrde da su čelnici saudijske vlade podržali otmičare.

Redigovan dokument objavljen je u subotu uveče, nekoliko sati nakon što je Bajden prisustvovao komemorativnim skupovima u NJujorku, Pensilvaniji i severnoj Virdžiniji.

Rodbina žrtava se ranije protivila Bajdenovom prisustvu komemoraciji, dokle god su dokumenti poverljivi.

Saudijska vlada je dugo negirala bilo kakvu umešanost u napade, a njihova vlada u Vašingtonu je podržala potpuno otkrivnaje svih izveštaja, kako bi se završile "neosnovane optužbe protiv te zemlje jednom zauvek".

Iz ambasade su dodali da je blio koja optužba da je Saudijska Arabija saučesnik "kategorički neistinita".

Od 19 otmičara, čak 15 su bili državljani Saudijske Arabije.

Naš ekskluzivni materijal o 11. septembru pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA