Najnovije

NIKO NIKADA NIJE OVAKO PONIZIO MERKELOVU: Politički šamar na oproštajnoj turneji nemačke kancelarke

Varšava nije priredila najtopliji doček nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, a poljski predsednik Andžej Duda je uvredio svoju nemačku kolegenicu odbijajući da se sastane sa njom, piše list Die Welt.

Angela Merkel (Foto: Pixabay)

Autor članka, Filip Fric, napisao je da je, prema njegovim saznanjima, sastanak Merkelove i Dude bio unapred planiran, ali je po dolasku u Varšavu nemačka kancelarka morala da promeni program posete.

"Naravno, nešto kasnije je primila buket cveća od premijera Mateuša Moravjeckog u parku Lazenki, ali predsednik Duda, koji je prema protokolu prva osoba u državi, nije pozdravio Merkelovu", kaže se u članku.

Die Welt je napomenuo da su poljski mediji nekoliko dana pre dolaska Merkelove izvestili da se sastanak sa Dudom možda neće održati, jer je ovaj trebalo da prisustvuje komemorativnim događajima u Katovicama.

Autor je naglasio da su kancelarku tokom „oproštajne turneje“ primili predsednici SAD i Ukrajine van EU, DŽozef Bajden i Vladimir Zelenski, dok je šef jedne članice EU, tačnije Poljske, odbio da se sastane sa njom.

Prema rečima Frica, na ovaj način je poljska strana odlučila da odgovori Merkelovoj jer nije pozvala Dudu na konsultacije vlade u Berlinu.

Novinar je rekao da se nijedna od zemalja EU ne odnosi prema Poljskoj tako hladno kao Nemačka, a potez Varšave je uvreda koja ukazuje na sukob između dve države.

Fric je napomenuo da je Poljska pretekla Italiju po pitanju trgovine sa Nemačkom i zauzela peto mesto na listi njenih trgovinskih partnera, ali u političkom smislu Varšava i Berlin "nemaju šta da kažu jedno drugom".

Sve je više nesuglasica među dvema državama, poljski mediji prikazuju Nemačku kao neprijatelja, a generalno u Varšavi se sve više raspravlja o mogućnosti izlaska iz Evropske unije.

Ekskluzivni feljton o napadu 11. septembra pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA