Najnovije

Marinika poslala jasnu poruku Vučiću: Ili minimum fer uslova ili izbora neće biti

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kaže da se nada da će izbori biti sa barem minimalno fer i demokratskih uslova ili ih neće biti. "Usaglasili smo sa svim partenerima dva pravca, poslaćemo evrokolegama naše primedbe kako bi sporazum imao i izvršni značaj, a ne samo dijagnostički. Naši zakoni su solidno štivo, ali se ne poštuju i zloupotrebljavaju, ne jer nešto ne piše, nego što se najbrutalnije gazi. Primedbe i predlozi se odnose na to kako se obavezati i penali odnosno odgovornost - RTS i RTV kao dva nacionalna servisa, koje svi građani plaćaju i drugi deo smanjenje pritiska na birače, najviše u javnom sektoru, koji su najpodložniji pritiscima i manipulacijama. Postojalo bi odgovorno lice koje će prijaviti pritisak, kada neko od vas traži da idete na neki partijski skup", kazala je Tepić.

Marinka Tepić (Foto: Jutjub)

„Nadamo se da je ovo poslednja prilika da dijalogom spasimo što se spasti može za fer i poštene izbore. Mi želimo na izbore. Pitaju zašto smo seli da razgovaramo sa njima. U Stranci slobode i pravde smatramo da bi bilo ravno tome da izađemo iz politike da nismo do poslednje šanse iskoristili dijalog za dovođenje u red predizbornih uslova. Olako se čuju komentari ‘pašće krv’, ‘jurićemo se po ulicama’, to je atraktivno za društvene mreže. Ako se to ne dogodi i ako se ne privole pameti predstavnici režima i evroparlamentarci, jer oni znaju kakvo je stanje u Srbiji, odgovornost ili suodgovornost će biti na njima. Ne želim težinu problema da anesteziram, ali kada znate da je nešto moguće, da piše u zakonu, ali neće da primeni, jer kada bi RTS bio slobodan 6 meseci Aleksandar Vučić bi bio bivši. Suština svega je da rade po zakonu, možete da prenosite monologe Vučića po sat i po vremena, ali morate da obezbedite i drugoj strani da odgovoriti na izrečene optužbe“, rekla je ona.

Ona je objasnila da je problem u Nacrtu radnog dokumenta o međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropske unije za unapređenje izbornih uslova taj što je sve u kondicionalu.

„Trebalo bi… Sa partijom i bratijom na vlasti, koji je zamislio da je mesija i da je rođen bez pupka, sve je u potencijalu, potrebni su cvršći mehanizmi, a to su ministarstva, jedinice lokalne samouprave, zdravstvo, prosveta, vojska, policija, javni sektor i javna preduzeća, koje Aleksandar Vučić drži na kratkom povocu, na niskim platama i siromaštvu kako bi trgovali ljudskim životima“, ocenila je Marinika Tepić i dodala da je da u njihovim predlozima sažeto smo sve što je do sada bilo u platformi.

Kaže da ništa ne garantuje da će vlast poštovati dogovoreno i da je zato insistirano da se uključi Evropski parlament.

„Sa ovim režimom ne možemo da razgovaramo, ne postoji način, jer su sve vreme dokazali da razgovora nema. Od maja protiv Đilasa, mene i Borka Stefanovića je bilo više od 500 negativnih naslova tokom jednog meseca, 16 katastrofalinih laži u tabloidima i na Pinku, 16 puta dnevno najmanje, samo na nas troje“, rekla je.

Upitana o poseti Angele Merkel Beogradu, Tepić se nada da će ona imati iste posledice po Vučića. „Pošto je odlazeća kancelarka, mogla bi da ga povede sa sobom“, rekla je Tepić.

Ponovila je reči lidera SSP-a Dragana Đilasa rekavši da ne mogu da stave potpis na taj dokument bez njegovog dopunjavanja i konkretnih predloga.

„Do kraja nedelje će da nam kažu svoje mišljenje, nećemo sedeti skrštenih ruku. Preostala nam je borba za goli život, svašta smo prošli mi iz SSP, imali smo najviše pretnji, da u ‘roku od juče’ odustanemo od svega što radimo, nismo odustali jer smo zajedno, uspeli smo da se i drugi ohrabre. Stalno smo na terenu, razgovaramo sa ljudima koji nisu dovedeni autobusima“, kaže Tepić.

„Krivokapićeve ćerke secirane u tabloidima, to je skandalozno“

Osvrnula se i na vest da je srpska policija repetirala pištolj na sina premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i člana njegovog obezbeđenja.

„Ono što se dešava porodici Krivokapić je skandalozno, to nije prvi put, njegove ćerke su ‘secirane’ u tabloidima Aleksandra Vučića, rekle su da se ne osećaju bezbedno, sada se desila jeziva stvar, sva saznanja ukazuju na to, njegov sin je sa obezbeđenjem i naoružanjem imao prijavljen ulazak, sa profesionalcima koji ga čuvaju i dešava se repetiranje pištolja. Mislim da to nije slučajno, nego se dešava pritisak na neistomišljenike Vučića – svako ko se ne slaže sa njim mora da prođe kroz ‘toplog zeca’, zbog toga što Krivokapić insistira na tome da se smeni ogroman broj tužilaca u Crnoj Gori, nekoliko stotina njih, koji nisu odgovorno radili svoj posao. Kada povežete sve te stvari, deluje mi da je problem sa Krivokapićem taj, što mu je uspelo da istraje na ustoličenju Joanikija jer je pokazao dignitet i autonomiju u odlučivanju pa se onda pitate koliko je kratak put od hajke do repetiranja i pištolja„, rekla je Tepić.

Govoreći o kandidatu za beogradske izbore, Tepić je navela da se nada da će najšira lista da stane iza tima.

„Beograđani se bolje informišu od ostatka Srbije, najšira lista apsolutno pobeđuje. Imamo nekoliko ljudi, trenutak da se saopšti će biti kada se proceni da on neće biti u opasnosti. Sve što radimo, radimo jer se borimo za Beograd. Mi želimo na izbore, želimo da smenimo ovu vlast, ja verujem u izbore. Znamo i da je već u ovom trenutku da sa Šapićem, Dačičem i Palmom, koga drži pod ručnom, da sada već imaju manje od 50 odsto u Srbiji, u Breogradu da i ne govorim. U isto ovo vreme cirkulišu obavezujući spiskovi sigurnih glasova u Dunav osiguranju, Banci Poštanska štedionica, to već rade, a mi smo u dijalogu“, rekla je.

„Brnabić zaslužila retroaktivni staž u SRS“

Govoreći o bojkotu, kaže da je na poslednjim izborima on tretiran kao instrument da se izborimo za ovo gde smo danas, da ceo svet može da vidi kakvo je stanje u Srbiji, da se jednopartijski vlada i da se demaskira snebivanje jadnog čoveka koji, kako je rekla, ne spava, ne jede, ne diše.

„Onda vadi batinu na sve svoje koje drži na povocu da bi se obračunavao sa protivnicima. Slušala sam Brnabić, ispričala je ogroman broj gluposti, ona je zaslužila retroaktivni staž u Srpskoj radikalnoj stranci, kao da je počela sa Vučićem i Šešeljem, do te mere postalo strašno i prevarno i lažno, prepuno mržnje, gramzivosti“, kaže Tepić.

Vučić priznao da ne zna gde su desetine miliona evra za Nacionalni vaterpolo centar. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N1

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA