Najnovije

SLOM ODBRANE: Amerika „skovala plan“ kako da savlada Rusiju

Američke kopnene snage održaće još jedne vojne vežbe u okviru perspektivnog projekta „Konvergencija“ — Pentagon planira da umreži avijaciju sa posadom i bespilotne letelice, izviđačka sredstva, kopnene jedinice i ratne brodove, piše ruski novinar Andrej Koc. Kako kaže, cilj Pentagona je da probije odbranu Rusije.

Američka vojska. (Foto: Flickr)

Hiljade učesnika operacije moći će da razmene informacije za nekoliko sekundi, napominje on i ističe da se SAD nadaju da će ostvariti nadmoć nad snagama Rusije i Kine. Ruski novinar objašnjava kako Amerika namerava to da izvede.

„Konvergencija“

Prema njegovim rečima, glavni cilj „Konvergencije“ je masovna upotreba najautonomnijih sistema u borbi koji će samostalno detektovati ciljeve i odlučiti kada će ih uništiti.

Koc podseća da su SAD taj koncept prvi put testirale pre godinu dana na poligonu Juma u ​​Arizoni, zajedno sa preko 30 perspektivnih tehnologija. Primera radi, dron je sam identifikovao na bojnom polju tenk T-72, ali je udaljenost do mete bila prevelika za napad, zbog čega je bespilotna letelica prenela koordinate komandom punktu i meta je uništena uz pomoć artiljerije.

Druga važna specifičnost američkog plana je prošireni sastav grupe, dodaje novinar. Kako kaže, piloti, mornari i marinci pridružiće se kopnenim jedinicama.

Osim toga, obzirom da je prošle godine proverena samo pouzdanost i operativnost komponenti sistema, ove jeseni će tehnika biti proverena u uslovima bliskim borbenim.

Sedam scenarija

Pentagon će razraditi nekoliko scenarija, navodi se u članku.

Novinar piše da je najpre ideja da se koriste izviđačke bespilotne letelice, sateliti na niskoj orbiti, radio-elektronsko izviđanje i da se uključe specijalne snage.

Drugim rečima, plan Pentagona je da aktivira sve što će komandi pružiti aktuelne informacije o mestu predstojeće operacije.
Druga faza je posvećena odbijanju neprijateljskog raketnog napada uz pomoć duboko ešaloniranog sistema protivavazduhoplovne odbrane, dodaje Koc.

Opisao je kako će se, prema njegovom mišljenju, dalje razvijati situacija. Združene snage izvešće kontra-napad na neprijateljske položaje koristeći precizno oružje, bespilotnu avijaciju, letelice sa posadom, kao i brodske sisteme, smatra ruski novinar. Napad će, kako je rekao, izvesti i specijalne jedinice.

Nakon te faze, između ostalog, biće obavljena dopuna gorivom aviona u vazduhu iz bespilotnih letelica MK-25. Zatim će ponovo obaviti izviđanje bojnog polja i položaja uslovnog neprijatelja — uz pomoć potpuno autonomnih bespilotnih platformi koje će identifikovati ciljeve. Uključiće se i padobranci sa specijalnim naočarama na kojima se prikazuju stvarne informacije u realnom vremenu.

Na kraju, udarni dronovi uništiće kopnenu metu bez ljudskog učešća, istakao je ruski novinar.

„Slom odbrane“

Kopnene snage su naučile da dobijaju mnogo više informacija o borbenoj atmosferi, rekao je ranije novinarima brigadni general DŽon Raferti i dodao da je još važnije to što je znatno povećana brzina razmene informacija između učesnika borbene operacije.

„Sada radimo na združenom sistemu komande i kontrole koji obuhvata sve domene koji će povezati sredstva za izviđanje sa udarnim sistemima, kao i obezbediti pouzdanu komunikaciju između vojske na svim nivoima“, naglasio je američki general.

Prema njegovim rečima, vojska će tokom vežbi tražiti najefikasnije načine za proboj kroz "zone zabranjenog pristupa“.

Prema pisanju autora članka, plan je da nedavno formirane radne grupe koje pokrivaju brojne domene (Multi-DomainTask Force) — probiju odbranu.

NJihova glavna udarna snaga su višecevni bacači raketa, visokoprecizne rakete i u perspektivi hipersonično oružje.

Reč je o tehnički najnaprednijim jedinicama američke vojske, zbog čega će one testirati najnovije američke odbrambene proizvode. Takođe, 82. vazdušno-desantna divizija biće uključena u predstojeće manevre.

Međutim, prema proceni zapadnih vojnih stručnjaka, operativno-taktički sistemi „Iskander“ raspoređeni u blizini Kalinjingrada, zajedno sa protivavionskim raketnim sistemima S-400 i obalskim kompleksom „Bastion“ biće pouzdana zaštita od svakog napada.

Amerikanci angažovali pripadnike SS da čuvaju naciste!? Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA