Najnovije

EVO ŠTA SE KRIJE IZA RATA BAJDENA I MAKRONA! Reč je o milijardama vrednom oružju koje ima samo šest država!

Francuski predsednik Emanuel Makron doživeo je neviđeni udarac nakon što su SAD sa DŽoom Bajdenom na čelu sklopile sa Australijom i Britanijom vojni pakt AUKUS, što je automatski značilo raskidanje australijsko-francuskog ugovora vrednog više od 40 milijardi dolara za oružje od kog zavisi odnos snaga u svetu.

Emanuel Makron i DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

Svetom je poput bombe prethodne nedelje odjeknula vest da je američki predsednik DŽo Bajden zario nož u leđa jednom od svojih najvećih saveznika, francuskom lideru Emanuelu Makronu, kada je sa australijskim premijerom Skotom Morisonom i šefom britanske vlade Borisom DŽonsonom sklopio najnoviji vojni pakt AUKUS. 

Međutim, razlog za neviđeni bes zvaničnog Pariza nije činjenica što se Francuska nije našla u pomenutom savezu, već to što je ulaskom u pakt Australija raskinula ugovor s Makronom o kupovini francuskih podmornica vrednih više od 40 milijardi dolara i, s druge strane se obavezala da će to strateško oružje naručiti upravo od Sjedinjenih Američkih Država. Francuska je, da stvar bude gora, o raskidu ugovora bila upoznata tek nedugo nakon sklapanja sporazuma o nastanku AUKUSA, što je samo dodatno razbesnelo Makrona i nateralo ga da prvi put u istoriji na konsultacije pozove svog ambasadora u Americi. 

Bajden tražio sastanak sa Makronom 

Bajden već danima pokušava da izgladi odnose sa Francuskom, pa je danas čak pozvao svog francuskog kolegu da se sastanu, ali ulog je za moćnu evropsku državu bio prevelik, pa je samim tim i američka "izdaja" mnogo dublje pogodila. Intereasantno je, međutim, da je Francuska Australiji trebalo da izgradi klasične, a ne nuklearne podmornice, pa američki predsednik uporno pokušava da Parizu objasni kako je to glavni razlog da zvanična Kanbera promeni svog "prodavca". Ipak, problem je u tome što je i Francuska već dugo poznata kao odličan graditelj i nuklearnih podmornica.

Rusija je spremna da napadne turske trupe u Siriji! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA