Najnovije

MISTERIJA NEPOSTOJEĆEG AVIONA: Tramp tvrdi da je isporučio Norveškoj F-52, ali... (VIDEO)

Predsednik Donald Tramp je prošle godine rekao novinarima da su Sjedinjene Države isporučile F-52 Norveškoj.

Donald Tramp. (Foto: Jutjub)

Izjava je očigledno bila greška, još ne postoji F-52. Avion postoji samo u kontekstu video igre pod nazivom "Call of Duti: Advanced Varfare" - međutim, nekada je postojao koncept stvarnog sveta koji liči na fiktivni avion.

- U novembru smo počeli sa isporukom prvih borbenih aviona F-52 i F-35 - rekao je Tramp.

- Imamo ukupno 52 i dostavili su ih već malo pre roka.

Avion koji se pojavljuje u Call of Duti: Advanced Varfare očigledno je zasnovan na konceptima Lokid Martina iz ranih devedesetih za Nejvel Advansed Taktical Fajter i kasniji A/FKS-oba su zasnovana na demonstracijskim avionima IF-22 koji su na kraju postali F-22 Raptor.

Kongres je naložio da program naprednih taktičkih lovaca-koji je rezultirao F-22-bude zajednički napor vazdušnih snaga i mornarice. Iako je usluga ispala iz programa ATF, američka mornarica je i dalje imala glas o tome koji će avioni biti izabrani za ono što će postati program Raptor. Izbor mornarice bila je pomorska varijanta dizajna IF-22, koja je izgledala kao bizarni hibrid Raptora i F-14 Tomcat sa krilima promenljive geometrije.

- Tim, koji je vredno radio na svakom detalju našeg dizajna NATF-a [Naval Advanced Tactical Fighter] krajem 1989. i početkom 1990. godine, proizveo je stelt lovac sa krilima koji je mogao superkrstariti. Bio je veoma pogodan za udarne operacije - kaže Šerm Malin, šef Lokid Martina Skank Vorks za ATF program.

- Mornarica je ipak dobila glas na ATF takmičenju, i, kako smo kasnije saznali sa sigurnošću, dala je to za naš tim F-22", prenosi Nešenal Interest.

Mornarici nisu bili dragi mornarički derivati IF-23, koji su imali konfiguraciju koja se smatrala manje privlačnom. U stvari, zato što je reakcija mornarice bila tako povoljna, Lokid je kasnije predstavio izmenjenu verziju svog NATF predloga za nesrećni projekat AF-Ks koji je Mornarica na kraju bila primorana da otkaže u korist programa DŽoint Strajk Fajter. Neki zvaničnici mornarice ogorčeni su zbog te činjenice do danas.

Međutim, ako se pogleda predložena pomorska verzija F-22 ili predloženi AF-X, sličnost sa F-52 je izuzetna. Jasno je da su dizajneri igara zasnovali izmišljeni avion na starim konceptima Lkida.

Možda će jednog dana postojati F-52, ali tehnologija je daleko napredovala od vremena IF-22 i IF-23. Tako će sutrašnji avioni izgledati veoma drugačije od današnjih aviona. Najverovatnije će, s obzirom na trenutne trendove, inženjeri morati usvojiti konfiguraciju letećeg krila bez isturenih repnih površina radi naprednog prikrivanja. Ali svakako, budući F-52 neće ličiti na izmišljenog pandana.

Putin poslao nikad oštriju poruku Evropskom sudu za ljudska prava! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA