Najnovije

RUSIJA SE OGLASILA: Ovo je krajnji cilj Prištine

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM, ocenjujući da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba iz autonomne pokrajine.

Šiptari (Foto: jutjub)

"Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo...U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba sa Kosova“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

"Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu“, dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ruski MSP naglašava da Kfor i Euleks "ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti".

Dodaje se da se najnoviji porast tenzija mogao predvideti ako se ima u vidu stagniranje procesa rešenja kosovskog pitanja, prenosi TAS S.

"EU koju je Generalna skupština UN odredila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine nije preduzela opipljive korake da postigne promenu na bolje dok kosovski lideri kategorički odbijaju da ispune svoje obaveze, uključujući i onu glavnu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Više o situaciji na administrativnim prelazima pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA