Najnovije

DRECUN: Kritičan momenat u procesu dijaloga Beograd - Priština

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun izjavio je danas da Priština insistira na poštovanju Briselskog sporazuma samo onda kada joj to odgovara, u suprotnom se poziva na to da sporazum ne postoji i da ga neće realizovati, naročito u ključnom delu koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

"I Kurti i Vljosa Osmani kažu da za njih Briselski sporazum ne postoji, ne znam zašto se onda povodom ove jednostrane nasilne akcije na severu po pitanju tablica opet pozivaju na taj sporazum ako nema Briselskog sporazuma", upitao je Drecun.

On je podsetio da Aljbin Kurti kaže da su taj sporazum dogovorili i potpisali prethodni predstavnici privremenih institucija u Prištini, navodeći da je to za drugu stranu koja potpisuje sporazum irelevantno, jer svuda u svetu se dogovoreno realizuje.

 

"Mi imamo sada kritičan momenat u celom procesu dijaloga između Beograda i Prištine, jer moramo da razjasnimo situaciju. Moramo da znamo gde se mi nalazimo, šta da radimo dalje", rekao je Drecun.

Kako je dodao, mora da se zna, da li sporazumi postoje ili ne postoje.

"Mislim da nije dovoljno ovo što je (Žozep) Borelj rekao da su ti sporazumi na stolu. Najuverljivije bi bilo da Borelj, Lajčak, kao i Kurti i Vljosa Osmani s druge strane zajedno izađu pred javnost i kažu da Briselski sporazumi važe. Da to čujemo i od zvaničnika iz Prištine. To je jako bitno", rekao je Drecun.

Drugo pitanje je ako sporazumi važe kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

"Izjave koje idu ka tome, a koje suštinski ne pomeraju stvari napred ka realizaciji ništa ne znače. Kurti ceo Briselski sporazum hoće da pretvori, ne u realizaciju onoga što je dogovoreno i postizanju kompromisnog rešenja, nego samo i isključivo o međusobnom priznanju i zato sve ovo radi", smatra Drecun.

Na pitanje da li očekuje pritisak međunarodne zajednice na Prištinu, Drecun kaže da ne mora da se radi o pritisku, ali je, ocenjuje, veliki problem ako Priština smatra da ne treba poštovati autoritet posrednika EU, Vašington, zvaničnu Moskvu ili Peking.

"Onda treba uraditi nešto što može da liči na pritisak, ali nešto što bi bilo privođenje Prištine ka jednom politički racionalnom ponašanju, jer svuda u svetu se zna. Priština mora da se suoči sa odgovornošću za takvo jednostrano ponašanje koje je neprihvatljivo", rekao je on.

Drecun ocenjuje da Brisel i Vašington ne idu putem koji bi Prištinu mogao da navede na promenu ponašanja, te da mu se čini da su suviše tolerantni ili blagi u reakcijama.

"Mislim da bi morali da budu mnogo odlučniji kao što su SAD uradile kada su izdejstvovale izbore na KiM, kada je prva takozvana Kurtijeva vlada oborena", zaključio je Drecun.

Ispovest Srbina kojeg su prebili specijalci ROSU pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA