Najnovije

RUSIJA I KINA UPOZORAVAJU NA OPASNOST: SAD, Britanija i Australija stvorile moćan savez!

Novo partnerstvo između SAD, Australije i Velike Britanije moglo bi da pojača napetosti i da kod još nekih zemalja probudi želju da poseduju nuklearnu flotu, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin za TV kanal "Rosija 24".

Američka vojska. (Foto: marines.mil)

- Naravno, moglo bi da dođe do eskalacije napetosti u tom veoma mirnom regionu. Neke zemlje bi takođe mogle da pokažu interesovanje za stvaranje nuklearnih flota i mogle bi da dođu do resursa za tako nešto - rekao je Kelin, prenosi Tas s.

Kelin navodi da je pakt AUKUS prevashodno pretnja za politiku neširenja nuklearnog oružja i zato je važno pogledati ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju, naglasio je.

- Gledamo na ovaj sporazum vrlo oprezno i situacija se analizira u Moskvi, gde ima mnogo pitanja na ovu temu. Politički, ovaj dogovor ima ozbiljan negativan politički naboj - dodao je ruski diplomata.

Vašington, Kanbera i London su 16. septembra saopštili da su stvorili novi bezbednosni pakt, prema kojem će se, između ostalog, pomoći Australiji da dobije tehnologiju kojom će moći da gradi nuklearne podmornice, a prve bi mogle da uđu u službu 2036. godine.

Kina je upozorila da pakt AUKUS može da dovede do trke u naoružanju i pozvala članice pakta da odustanu od "mentaliteta Hladnog rata i uskogrudih geopolitičkih koncepata".

Histeričnim lelekom i farsom na KiM, Vučić otpočeo obračun sa Rusijom! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA