Najnovije

''VAGNEROVCI'' GLAVNA TEMA DIPLOMATSKOG SUKOBA: Francuska pripretila Rusiji

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu o mogućim posledicama ako se privatna vojna kompanija Vagner pošalje u Mali, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva. Moskva je već izjavila da u Maliju nema ruskih vojnika.

Vagnerovac (Foto: Jutjub)

Ministri spoljnih poslova Rusije i Francuske sastali su se u četvrtak na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN.

„Što se tiče teme Mali, ministar (Le Drian, - prim. red.) upozorio je svog ruskog kolegu na ozbiljne posledice umešanosti grupe Vagner u ovu zemlju“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske nakon ministarskog sastanka .

Kremlj je ranije izjavio da nema predstavnika ruskih oružanih snaga na teritoriji Malija.

Na pitanje da li je ministar odbrane Malija tokom posete Rusiji pokrenuo pitanje vojne pomoći, pres -sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov odgovorio je da Moskva održava kontakte, uključujući i one preko vojske, sa mnogim zemljama,među kojima su i države afričkog kontinenta .

Peskov je komentarisao izveštaje u zapadnim medijima, koji se pozivaju se na anonimne izvore i tvrde da su vlasti Malija navodno bile u kontaktu sa privatnom vojnom kompanijom Vagner.

Mali je dom Multidimenzionalne integrisane stabilizacione misije Ujedinjenih nacija u Maliju (MINUSMA), osnovane rezolucijom Saveta bezbednosti od 25. aprila 2013. Ona je odgovorna za zaštitu civila, poštivanje ljudskih prava i stvaranje uslova za pružanje humanitarne pomoći.

U decembru 2012. godine, Savet bezbednosti UN odobrio je ulazak u Mali 3,3 hiljade vojnika misije afričkih zemalja (AFISMA).

Evropska unija je 2013. godine poslala misiju za obuku (EUTM Mali) u ovu državu, čija je svrha obuka jedinica vojske Malija i pružanje saveta.

Šta je Severna Koreja poručila Americi, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA