Najnovije

LAŽNI PREMIJER ŽELI UJEDINJENJE SA ALBANIJOM? Kurti ponovo optužio Beograd, ponovo pominje promenu granica

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da su tzv. Kosovo i Albanija ekonomski i geografski komplementarni što bi pomoglo građanima s obe strane granice ako bi, kako je naveo, došlo do spajanja.

Aljbin Kurti. (Foto: Jutjub)

Kurti je u intervjuu za Al DŽaziru rekao da tema dijaloga sa Beogradom nije među tri glavna prioriteta Prištine, optužio Srbiju da oponaša Rusiju i da "jačanjem satelitskih paradržava želi da prikaže susede kao disfunkcinionalne i pretvori ih u propale države", kao i da ideja o razmeni teritorija i dalje živi u Beogradu.

Tvrdi i da Beograd ne želi integraciju Srba, ne samo na KiM, nego i u Crnoj Gori ili BiH, jer želi da ih "koristi za prevlast svoje države i nacije".

Komentarišući izglede za spajanje Albanije i teritorije KiM, Kurti je rekao da tzv. Kosovo "nije proglasilo nezavisnost kako bi se distanciralo od Albanije, nego od Srbije".

Smatra da bi neki budući referendum sproveden demokratskim i mirnim putem bio "izraz slobode Kosova, a ne bilo kakvog tereta nametnutog Kosovu ili narodu Kosova".

- Ipak o ovome ne odlučujem ja. Građane Kosova i Srbije, kao i Evrope i sveta koji imaju dvojno ili čak trojno državljanstvo ohrabrujem da glasaju u dve ili tri države na svakim izborima - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da su odnosi sa Srbijom važni, ali da je, kako tvrdi, "Kosovo nezavisna zemlja", u kojoj tema dijaloga sa Beogradom nije među tri glavna prioriteta, prenose mediji.

On je dodao da nije rekao da će dijalog u potpunosti zanemariti, ali da je dijalog za Prištinu na šestom ili sedmom mestu liste od 10 prioriteta.

- Moje je mišljenje bilo da treba napraviti ustupak i staviti ga na četvrto mesto. Ne može biti među glavna tri prioriteta, jer ga ne možemo tako tretirati, a građani su znali šta rade kada su glasali za nas kao demokratsku opoziciju i vratili nas na dužnost u vladi - rekao je Kurti.

Na pitanje zašto je odbio predlog o razmeni teritorija, Kurti je ocenio da to to nije nikakvo rešenje i da bi pogoršalo situaciju.

- Želim demokratska mirna rešenja. Razmena teritorija je pristup koji bi nas uvukao u sukobe poput onih iz 90-ih, a ne bi bili ograničeni na odnos Srbije i Kosova, nego bi se proširili na šest zemalja Zapadnog Balkana - kaže Kurti.

On tvrdi da je "projekat razmene teritorija bio potpuna propast, ali ideja i dalje živi u Beogradu".

- Tamo sve susedne zemlje koje nisu integrisane u EU, poput BiH, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije, smatraju privremenim državama - rekao je Kurti.

Upitan kako će se odnositi prema srpskoj manjini, Kurti je rekao da je većina Srba sa KiM integrisana u kosovske institucije i tvrdi da želi da Srbi na KiM imaju jednaka prava kao i albanska većina, koja čini više od 92 odsto populacije na KiM.

Kurti, takođe, ne veruje da će NATO napustiti Kosovo i dodao da je zapadna vojna alijansa nakon samita 14. juna u Briselu jasnije nego ikad pokazala da je odlučna da ostane na Balkanu. On je naglasio da Kosovo želi da ude u Severnoatlantski savez.

Kurti kaže i da Priština takođe jača svoju vojsku jer, kako tvrdi, Srbija ne samo da ne priznaje nezavisnost Kosova, "nego povremeno ima običaj da okupi ili pregrupiše vojne snage" uz granicu.

Na pitanje da li smatra postupak protiv Hašima Tacija u Specijalnom sudu poštenim, Kurti kaže da Specijalizovana veća nisu preterano transparentna.

- Kao vlada smatramo Specijalizovana veća potpunim promašajem, te verujemo da OVK nije počinila zločin. Možda ima pojedinaca koji su zloupotrebili uniformu OVK u leto 1999. kada je otkriveno da su širom Kosova počinjeni masakri, njih stotine, ali smatram da OVK nije počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti - rekao je Kurti.

Francuska pripretila Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA