Najnovije

RAKOVIĆ NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Srrpsko ujedinjenje je superiorna ideja (VIDEO)

Srpski istoričar dr Aleksandar Raković, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, rekao je za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da je srpsko ujedinjenje sasvim legitimna i legalna ideja i da je njegov stav, kao profesionalnog istoričara i srpskog rodoljuba, kako je reč o superiornoj ideji.

Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Aleksandar Raković, za kog je HRT objavio da ga „smatraju ideologom srpskog svijeta“ kazao je da srpsko ujedinjenje treba da obuhvati Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku i da je o tome počeo da govori još 2013, piše u svojim knjigama od 2015. a da je sredinom 2020. u Politici objasnio šta znači novo tumačenje pojma srpskog sveta.

Raković je o tom konceptu, u državnoj politici Republike Srbije, kako god da se zove, rekao: „Ako bih protumačio Vučićev model srpskog sveta, bila bi reč o kulturnom povezivanju. Za razliku od Vulinovog, koji je jasno definisan kao državno povezivanje. Dakle, srpski svet nije koncept koji je jednoznačan ili striktan“.

Kada je reč o Crnoj Gori, Raković je za HRT naglasio: „Crnu Goru smatramo istorijskom državom srpskog naroda, ona je to bila tokom svog postojanja. I kod samih Crnogoraca u ključnom istorijskom trenutku jedino pitanje bilo je hoće li Crna Gora biti deo Srbije, a što je zagovarao Petar II Petrović NJegoš, crnogorski mitropolit i srpski ideolog. I on je govorio o Srbiji od Dunava do mora“.

Pritom, o odnosu sadašnjeg stanovništva Cetinja prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Raković je rekao: „Na to gledam kako na radikalni preobražaj identiteta naroda koji živi na Cetinju. NJihovi preci nekada su bili najbolji Srbi. Cetinje je nekada bilo prestonica jedne od srpskih država, sada je situacija potpuno drugačija“.

Što se tiče Republike Srpske, Raković je za HRT posebno podvukao: „Mi smo jedan narod. Narod u Republici Srpskoj želi da bude uz Srbiju, a ne želi da bude deo BiH. Dakle, to je pitanje aksiom trenutne situacije u BiH. I taj aksiom se neće promeniti. BiH može da opstane kao nametnuto rešenje ili protektorat, ali ne kao država koju neko voli“.

Raković je za HRT zaključio da dolazi vreme kada će međunarodna zajednica prihvatiti prekompoziciju nametnutih granica jer „ima vrlo glasnih govorkanja da je iza slovenačkog nonpejpra stajala Francuska“ pa je već sada pitanje šta bi ko prihvatio a šta ne bi prihvatio jer „na postjugoslovenskom prostoru treba pronaći pravična rešenja“.

Kako se vladika spustio padobranom u Đurđeve Stupove kod Berana, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA