Najnovije

Čuveni politikolog upozorava: Putine čuvaj se Erdogana

Turski predsednik Recep Erdogan iskoristiće sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom za razgovor o novom međunarodnom formatu kroz koji Ankara planira da se nosi sa pritiscima Zapada.

Putin (Foto: RIA)

Do ovog zaključka je došao grčki politikolog Paul Antonopoulos, komentarišući predstojeće bilateralne razgovore u Sočiju.

U svom autorskom članku objavljenom na veb stranici informacionog portala InfoBriks, Antonopoulos je detaljno govorio o novom programu Ankare, koji je spremna da ponudi Moskvi, a takođe je objasnio i zašto bi Rusija trebalo da bude oprezna u pogledu saradnje sa Turskom.

Paul Antonopoulos je pre svega sugerisao da teški odnosi sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama primoravaju Tursku da traži dostojnu alternativu.

Tako Ankara primenjuje princip multipolarnosti, pokušavajući da uspostavi saradnju sa različitim zemljama. Ovakav pristup turskih vlasti omogućava zemlji, uprkos svim međunarodnim i unutrašnjim problemima, sprovođenje spoljnopolitičke strategije.

Kolumnista InfoBriks-a takođe je ukazao na želju Turske da poboljša odnose sa Ruskom Federacijom usred sukoba sa Vašingtonom. Tako turski predsednik planira da pozove Moskvu da učestvuje u novoj međunarodnoj platformi koja će zemljama omogućiti zajednički odgovor na spoljne izazove i rešavanje geopolitičkih problema.

„Erdogan želi novi regionalni format kako bi oslabio front pritiska, znajući dobro da SAD i Francuska planiraju da iskoriste pitanje Nagorno-Karabaha protiv Turske. Stoga se Turska ponovo okreće Rusiji kako bi ublažila sve veći pritisak Zapada ”, objasnio je novinar.

Moskva bi, s druge strane, trebalo pažljivo da prouči predlog Turske, jer politika Ankare u poslednjih nekoliko godina ne uliva poverenje njenih međunarodnih partnera.

Dakle, InfoBriks je počeo da govori o izdaji, sećajući se skorašnjeg susreta Putina i Erdogana. Turske vlasti su već nekoliko puta pokazale Rusiji i drugim međunarodnim akterima svoju nestabilnost u svetskoj politici, zbog čega su zemlje bile na ivici međunarodnog sukoba. Ankara bi možda ponovo razmenila saradnju sa Moskvom za privilegije sa Zapada.  

„Iako su Erdoganovi predlozi o stvaranju regionalne platforme za rešavanje problema pozitivan korak u pravom smeru, s obzirom na njegovo dosledno nesigurno ponašanje i izdaje u prošlosti, Moskva će, s jedne strane, biti oduševljena takvim blokom, ali savetujem Rusiji da bude oprezna, znajući da se Turska vrlo često lako okreće Zapadu ako može imati bilo kakvu prednost “, rezimirao je Antonopoulos.

Vučić odustao od kovid pasoša. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA