Najnovije

PUTIN ZBOG KOSOVA POSLAO BRUTALNU PORUKU EU I AMERICI: Šiptari da povuku svoju vojsku ili će biti otvorenog sukoba

Ruska Federacija i njen predsednik Vladimir Putin ponovo su žestoko reagovali po pitanju napete situacije na administrativnom prelazu Jarinje, pozvavši Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju (EU) da nateraju privremene prištinske vlasti da povuku svoje specijalne jedinice sa severa Kosova i da prestanu da terorišu srspki narod.

Ilustracija (Foto: RIA/ Pravda)

Na to je ukazala i portparolka Ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, podsetivši Zapadnjake da snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju neophodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti.

- Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i sprečilo da se situacija pretvori u otvoreni sukob - dodala je Zaharova.

U saopštenju, koje je stiglo iz Kremlja nedugo nakon što je Stejt department objavio kako će se uključiti u rešavanje novonastale krizne situacije na Jarinju, stoji i da je Moskva izuzetno zabrinuta zbog napetosti u južnoj srpskoj pokrajini.

- Sa uznemirenjem konstatujemo da je došlo do eskalacije napetosti na Kosovu koja je isprovocirana neodgovornom postupcima vlasti kosovskih Albanaca. Počev od 20. septembra Priština praktično onemogućava saobraćaj između naselja na Kosovu, naseljenih pretežno srpskim stanovništvom, i centralne Srbije. Koncentrišu se policijske snage, dovode se specijalne snage, oklopna vozila i teško naoružanje. Civili su izloženi nasilju, ima i povređenih. Nekoliko ljudi je hospitalizovano - podsetila je Zaharova, prenosi Sputnjik. 

Prema njenim rečima, zajednica srpskih opština, zamišljena kao način da se na realan način garantuje poštovanje prava i interesa kosovskih Srba, ostaje "mrtvo slovo na papiru" i to zbog sabotaže Prištine, koja se usredsredila na to da na teritoriji pokrajine uspostavi potpunu kontrolu uz pomoć represivnog aparata samoproglašene lažne kosovske države.

- To, konkretno, znači još jedan talas progona Srba iz pokrajine - navela je ona i poručila EU i SAD da na neodgovarajuć način reaguju na takvu vrstu provokacija.

Širenje NATO-a na Ukrajinu prešlo bi crvene linije i primoralo Rusiju i Belorusiju da deluju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA