Najnovije

Širenje NATO-a na Ukrajinu prešlo bi crvene linije i primoralo Rusiju i Belorusiju da deluju

I Rusija i Belorusija složile su se da "preduzmu mere" kako bi osigurale bezbednost obe zemlje ako bi došlo do bilo kakvog proširenja infrastrukture NATO-a na susednu Ukrajinu, otkrio je Kremlj.

Lukašenko (Foto: president.gov.by)

Na sastanku u Sočiju u okviru posete beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka njegovom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, dogovoreno je da će još jedan potez alijanse predvođene SAD-om naići na snažan odgovor, rekao je portparol ruskog predsednika .

Dmitrij Peskov je dodao da su dvojica lidera u više navrata razgovarali o temi potencijalnog pristupanja Ukrajine vojnom bloku i da bi svaka vrsta poteza prešla jednu od Putinovih „crvenih linija“ o kojima je više puta ranije govorio. Takav događaj zahtevao bi neki oblik odgovora "koji bi osigurao bezbednost naše dve savezničke države", dodao je Peskov.

Zabrinutost zbog pridruživanja Ukrajine NATO-u nije nova, a Putin je još u junu jasno rekao da će se pristupanje Kijeva toj organizaciji smatrati bezbednosnom pretnjom. U to vreme, on je takođe pohvalio „pametne“ Ukrajince što se protive bilo kakvim pokušajima da se njihova država pridruži bloku pod američkom kontrolom, objašnjavajući da „ne žele da budu pregovarački čip ili topovsko meso“.

Ipak, ukrajinski lider Vladimir Zelenski planira da ugosti 15 zemalja koje će ovog meseca učestvovati u kombinovanom programu vojnih vežbi (Kombinovani napori 2021), u javno objavljenoj nadi da će učvrstiti prisustvo NATO-a u Crnom moru.

"Na granici između Rusije i Belorusije nastaće neprihvatljiva situacija", rekao je Lukašenko, dalje navodeći da "rukovodstvo u Ukrajini ne brine o brigama svog naroda i ne čuje nas kako izražavamo tu zabrinutost". Dodao je i da bi eskalacija situacije mogla uključivati "raspoređivanje projektila odgovarajućeg dometa".

Ni Lukašenko ni Putin nisu sami koji izražavaju svoju duboko ukorenjenu zabrinutost oko ulaska Ukrajine u NATO. Mađarski ministar spoljnih poslova takođe je u petak izrazio bojazan zbog pridruživanja Ukrajine toj organizaciji, ali na osnovu toga što nije ispunila tražene kriterijume. Peter Sijarto rekao je da je Kijev odgovoran za kršenje prava etničkih Mađara u Ukrajini, dodajući da ta zemlja još nije postigla potrebne "demokratske standarde" koji su potrebni za ulazak u blok.

Turska dovozi desetine tenkova u Siriju u pripremi za suprotstavljanje ruskoj ofanzivi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RT/ vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA