Najnovije

BITKA SVIH BITAKA: Iračka vojska krenula na Mosul!

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je ove noći počela operacija za oslobođenje Mosula.

Mosul (Foto: Sinhua)

- Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela - poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici "Irakija".
- Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma ID-a - istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula.
Iračka vojska je na Mosul u nedelju bacila desetine hiljada letaka kojima upozorava stanovnike da je plan o oslobađanju tog grada od ID u poslednjoj pripremnoj fazi. 
Leci sadrže nekoliko poruka, od kojih jedna uverava stanovništvo da nadolazeća vojska neće "ciljati civile", a druga ih upozorava da izbegavaju područja za koje znaju da se na njima nalaze militanti ID-a. 
Napad na Mosul, poslednji veliki grad u Iraku koji je i dalje pod kontrolom ID-a, po navodima iračke vlade i vojnih zvaničnika trebalo bi da počne ovog meseca. 
Očekuje se da će borci ID-a pružati snažan otpor i da će koristiti civile kao živi štit, što su činili i u prošlim bitkama. 
Iračke vlasti strahuju da će operacija pokrenuti masovni egzodus koji bi mogao da zakomlikuje situaciju i stoga lecima mole stanovnike da "ostanu kod kuće i ne veruju glasinama koje širi ID" kako bi proširila paniku. 
Mosul je sa svojom predratnom populacijom od oko 2 miliona stanovnika četiri do pet puta veći od bilo kog dosad oslobođenog iračkog grada. 
Ujedinjene nacije su protekle nedelje rekle kako se pripremaju za najveći i najkompleksniji humanitarni poduhvat koji će biti nužan kada počne bitka za Mosul koja bi milion stanovnika mogla da ostavi bez krova nad glavom. 
- Ostanite mirni, a svojoj deci recite da je to igra ili grmljavina pre kiše - stoji u letku i dodaje se da žene ne smeju vikati kako ne bi uznemirile decu. 
- Ako ugledate vojnu jedinicu ostanite na udaljenosti od najmanje 25 metara i izbegavajte bilo kakve nagle pokrete - upozorava letak. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA