Najnovije

DODIK: Izjave Komšića o konstitutivnosti su njegov stav, on nije merodavan

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su izjave Željka Komšića da BiH može biti multikulturalna i bez konstitutivnosti samo njegov lični stav, jer taj član Predsedništva nije merodavan, ni legitiman, niti ima ikakvu kvalifikaciju da odlučuje o tome šta je demokratija.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je napomenuo da je demokratija ono što je legalno i legitimno i poštovanje procedura.

On je za ATV rekao da je demokratija propisana pravnim aktima, ali da je problem što se to u BiH ne poštuje.

"Komšić ne predstavlja Hrvate da bi mogao reći da je to njihov stav. Takođe, njegov stav nije ni stav Predsedništva, koje se nikada o tome nije dogovorilo...On mlatara i u zabludi drži deo javnosti koja ga sluša, misleći da je važan i ozbiljan'', izjavio je Dodik, a preneo sajt RTRS.

Dodik je naglasio da je to samo stav Komšića i jedne dramatične manjine u BiH.

"S druge strane, većinski stav naroda u BiH je da se BiH može očuvati samo kao zemlja sa tri konstitutivna naroda u kojoj će se njihovi legitimni, a ne kamuflirani predstavnici kao Komšić, suštinski dogovarati i doprinositi miru i razvoju", naglasio je Dodik.

On je rekao da ne veruje da je iko u Srpskoj uznemiren zbog toga što BiH ne funkcioniše zahvaljujući aktuelnoj krizi "kojoj je doprinelo nametanje zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka".

"To samo pokazuje da mi u BiH, i kada je nema, mirno živimo, radimo i nemamo nijedan problem...I onda ćemo doći do toga da se jednom upitamo - šta će nam BiH? To je suštinsko pitanje i ovo pokazuje da bez organa na nivou BiH možemo da radimo, živimo i to nastavimo", dodao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpskoj formalno nisu potrebni zajednički organi BiH, iako druga strana "može nešto da napravi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH".

"Ali, taj dom ne može imati konačnu odluku, ako je ne potvrdi Dom naroda, što se može uraditi i bez opozicije. Mi nosimo osnovnu odgovornost. Bavimo se politikom u kojoj poštujemo odluke i zaključke Narodne skupštine i o neodlučivanju u zajedničkim organima BiH, koje je u znatnoj meri kreirala opozicija. Zajedništvo u tom smislu je važno, jer ako nismo jedinstveni, to ohrabruje političko Sarajevo i strance koji traže pukotine među nama, iako im ni to neće pomoć", istakao je.

Vladajuća koalicija u Srpskoj je kompaktna, a stabilnost Vlade garantovana, ukazuje Dodik.

"Naša ekonomska situacija je odlična i opozicija može da priča šta hoće. Povećanje BDP-a koje je, uprkos krizi, u dva kvartala ove godine veće 10 odsto nego lani je rezultat za koji se skida kapa, kao i za povećanje proizvodnje za isti procenat. U najmanju ruku, oni u tom smislu mogu da ćute, ako ne mogu da hvale", poručio je.

On je istakao da Srpska nikada nije zaustavljala razvoj u Federaciji BiH, iako oni "pokušavaju da onesposobe i zaustave sve što mogu u Republici."

Ponovio je da je čovek koji nema mržnju prema nikome i da bi pomogao i učinio svakome kome može u BiH, ali da je problem što je politički nemoguće u postojećem ambijentu.

Komšić je na sastanku sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom tokom Strateškog foruma u Bledu rekao da je multikulturalno i multietničko društvo moguće i bez konstitutivnosti.

''Bivša država je to po automatizmu preuzela od Sovjeta. To je tada čuvalo BiH. Važno je zaštititi prava pojedinaca i zaštitili ste sve što je važno u jednom društvu", izjavio je Komšić.

O pražnjenju cetinjske bolnice pred haos pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA