Najnovije

TALIBANI OTKRILI NAJVEĆEG SPOLJNOPOLITIČKOG PARTNERA: Obnoviće Avganistan

Talibani Kinu smatraju svojim glavnim stranim partnerom, rekao je portparol te organizacije Zabiula Mudžahid, a njegove reči prenosi "Interfaks".

Talibani (Foto: Jutjub)

"Kina (...) predstavlja fundamentalnu i izuzetnu priliku za nas jer je voljna da ulaže u našu zemlju", rekao je portparol talibana. Prema njegovim rečima, NR Kina će takođe pomagati u obnovi Avganistana nakon rata.

On je pohvalio kineski ekonomski projekatJedan pojas – jedan put, napominjući da na ovaj način Peking oživljava "drevni put svile". Mudžahid je rekao da talibani računaju na pomoć Pekinga u obnovi avganistanske rudarske industrije.

On je posebno izdvojio rudnike bakra u Avganistanu, koji se "zahvaljujući Kinezima, mogu vratiti u proizvodnju i modernizovati". U zaključku, Mudžahid je nazvao Kinu propusnicom za Kabul „na sva tržišta u svetu“.

Ranije su talibani već govorili o budućoj saradnji sa Kinom, kao i o želji da se Turska uključi u proces obnove zemlje. Talibani su naglasili da žele da dobiju pomoć od Ankare u razvoju niza oblasti: zdravstva, obrazovanja, ekonomije, građevinarstva i energetike.

Kako su talibani počeli da gube na frontu, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA