Najnovije

BITKA ZA PANADŽŠIR: Šef pakistanskih špijuna u Kabulu, počeo opšti ustanak

Žestoke borbe oko poslednjeg uporišta pobunjenika u Avganistanu. Talibani tvrde da napreduju u Pandžširu, pobunjenici da čvrsto drže položaje. Šef pakistanske tajne službe, koja ima ogroman uticaj na talibane, stigao je u Kabul. Pobunjenici proglasili "opšti ustanak".

Talibani (Foto: Jutjub)

Šef pakistanske tajne službe, ISI, general Faiz Hamed stigao je u Kabul, svega nekoliko dana pošto su talibani pokrenuli ofanzivu na provinciju Pandžšir, poslednje uporište pobunjenika u toj zemlji.

Amerikanci, ali i obaveštajne službe drugih zemalja, već godinama tvrde da ISI ima ogroman uticaj na talibane, pa se poseta generala Hameda može smatrati prvim znakom pojačanog uticaja Pakistana na budućnost susedne zemlje.

Talibani, koji su u subotu još jednom odložili formiranje nove vlade, vode žestoke borbe sa pobunjenicima u provinciji Pandžšir, stotinak kilometara severno od Kabula, ali za sada nije moguće potvrditi ishod borbi.

Izvesno je, međutim, da su talibani probili prve linije odbrane Pokreta otpora na čijem se čelu nalazi Ahmad Masud, sin ubijenog lidera Severne alijanse, koji je postao simbol borbe protiv Sovjeta i, kasnije, talibana.

Agencije javljaju da je sukobima, koji su u petak izbili na liniji razgraničenja, ubijeno pedesetak boraca na obe strane, kao i da su talibani presekli sve linije komunikacije, uključujući saobraćaj, dostavu hrane i mobilnu telefoniju.

Talibani su, kasno u petak, pucali u vazduh u Kabulu, slaveći navodni pad Pandžšira, ali je šenlučenje tokom jutra prestalo jer su sa prve linije fronta počele da stižu oprečne informacije o razvoju događaja.

Talibanski predstavnici tvrdili su da je Pandžšir u njihovim rukama, ali su naknadno ublažili opise uspeha, navodeći da se žestoke borbe vode u nekoliko mesta u toj provinciji.

Kada se izostave hvalospevi o sopstvenim uspesima, sličan opis događaja stiže i iz redova pobunjenika, koji tvrde da njihove snage, žestokim otporom, uspevaju da uspore napredovanje talibana.

"Nikada nećemo odustati od borbe za Boga, slobodu i pravdu", napisao je Ahmad Masud na Fejsbuku, dan pošto su ga talibanski mediji optužili da je pobegao u susedni Tadžikistan. Pobunjenici su, istovremeno, sve potencijalne sledbenike pozvali na sveopšti ustanak protiv talibana.

Dve strane su, uz posredovanje bivšeg predsednika Hamida Karzaija, pokušali da krizu reše pregovorima, koji su posle nekoliko dana propali zbog suštinskih razlika u stavovima talibana i pobunjenika.

Osim vizije budućnosti Avganistana, odnose talibana i Masudovih boraca opterećuje i čitav niz događaja iz prošlosti, uključujući i ratne zločine koje su počinile obe strane.

Uz Masuda, otpor talibanima predvodi i nekadašnji potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, koji se u petak javio sa nepoznate lokacije obećavajući nastavak otpora.

Kako stvari stoje, talibani polako napreduju kroz Pandžšir, pri čemu im najveći problem predstavljaju protivpešadijske mine postavljene na prilazima visovima na kojima se nalaze položaji pobunjenika.

Planinski venac koji se nalazi stotinak kilometara severno od Kabula, sedište je Pokreta otpora, kako su se nazvale snage na čijem se čelu nalaze sin nekadašnjeg lidera Severne alijanse Ahmada Šaha Masuda i nekolicina bivših zvaničnika avganistanske vlade.

Ahmad Masud, koji se iznenada našao u centru pažnje u Avganistanu, zatražio je pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Zapada, kako bi iz Pandžšira poveo ustanak protiv talibana. Na njegov apel Amerikanci su se oglušili, preokupirani političkim implikacijama navrat-nanos organizovane evakuacije, u kojoj je stradalo 13 marinaca.

Na početku, njegove snage brojale su oko 2.500 boraca, ali su u međuvremenu u Pandžšir stigle kolone izbeglica i izvestan broj bivših vojnika, koji ne žele da prihvate vlast talibana.

Unutrašnjost Putinovog tajnog helikoptera pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA