Najnovije

STRUČNA SPREMA FUNKCIONERA JE TAJNA: Kriju se iza Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Gradska uprava Zrenjanina odbila je zahtev ovdašnjeg udruženja „Građanski preokret” da mu dostavi podatke o tome koje su škole završili neki funkcioneri lokalne samouprave. Tema odavno privlači pažnju građana, pa je naišla i na veliki interes javnosti.

Indeks (Foto: Fakultet bezbednosti u Beogradu)

– S obzirom na to da su tražene informacije sadržane u dokumentima koja se odnose na fizička lica, takva lica i podaci imaju pravo na određenu zaštitu ustanovljenu Ustavom Republike Srbije i određenim zakonima – naveo je, pored ostalog, Miloš Korolija, službenik gradske uprave koji je potpisao odbijenicu.

– Ustavom Republike Srbije zajemčena je, između ostalih ljudskih prava i sloboda, i zaštita podataka o ličnosti. Odredbom člana 42 stav 2 i 3 Ustava RS propisano je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju zakonom i da je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, u skladu sa zakonom, osim za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom – naveo je Korolija.

Dušan Kokot iz pomenute asocijacije, koja je podnela zahtev, kaže da je odbijanje da se saopšti da li su, kada i koje škole završili čelnici Zrenjanina obrazloženo njihovim pravom na zaštitu podataka o ličnosti.

– Ovakvo obrazloženje je neprihvatljivo jer su u pitanju javni funkcioneri, a zahtevom su tražene samo informacije za koje postoji opravdan interes javnosti da ih zna. U rešenju o odbijanju zahteva navedeno je i da „nema pristanka lica na koje se traženi podaci odnose”, pa se nameće logično pitanje zašto bi gradski čelnici skrivali svoje obrazovanje, osim ako nije takvo da ga se i sami stide – navodi Kokot i najavljuje da će „Građanski preokret” uputiti žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a pre ili kasnije će saznati sve činjenice o obrazovanju gradskih čelnika i o tome izvestiti javnost.

Kako je predsednik Srbije ponovo slagao, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA