Najnovije

BITKA ZA ARKTIK SVE GRUBLJA: Rusi imaju novo čudno oružje! Stručnjaci SAD to ne mogu da reše

Rusija će se suočiti sa Sjedinjenim Državama u vodama Arktika, u kojem će ruska mornarica novim tihim podmornicama i najnovijim podvodnim bespilotnim letelicama obuzdavati Ameriku piše ruski vojni stručnjak Vasilij Dandikin.

Ruska podmornica (Foto: mil.ru)

Inženjeri Centralnog biroa za pomorsko inženjerstvo “Rubin” dizajnirali su najnoviji podvodni dron “Surogat”, sposoban da se predstavlja kao podmornica. 

Uređaj, prema predstavnicima biroa, može, zbog akustičkog sistema, imitirajući podmornicu, i “prevariti” sisteme za otkrivanje aviona i brodova.

Razvoj takvog drona rezultiraće problemima američke flote. Konkretno, američka kampanja na Arktiku može biti ugrožena, gde će se, prema mišljenju stručnjaka, uskoro razviti borba između Moskve i Vašingtona.

„Sada se očekuje žestoko podvodno ratovanje na Arktiku, posebno imajući u vidu da su Sjedinjene Države proglasile Arktik zonom svojih interesa. 

Oni će čak graditi i ledolomce. U tu svrhu doći će do stalnog približavanja podmornica, naših strateških krstarica. Naši će paziti na njihove krstarice.

Bespilotna letelica se pravi kako bi se odvratila pažnja ne samo podmornica, već i površinskih protivpodmorničkih brodova, kako bi neprijatelj koristio oružje protiv takvih imitatora “, kažu ruski stručnjaci.

Ključna karakteristika ovog projekta je njegov pogon. Činjenica je da će bespilotne letelice raditi na litijum-jonskim baterijama, što im omogućava da dugo ostanu pod vodom bez punjenja. Takva tehnologija, kako napominje stručnjak, u budućnosti će značajno proširiti borbene sposobnosti ruskih, nenuklearnih podmornica.

„Sasvim je prikladno praviti podvodne dronove na litijum-jonskim baterijama. Sa njima će bolje manevrisati i odvesti neprijateljske brodove. Ako govorimo o podmornicama, prelaz na ove baterije omogućuje napuštanje instalacija nezavisnih od vazduha, jer one uključuju određene poteškoće ”, objašnjavaju stručnjaci.

Prema njihovim rečima, danas Rusija ima samo dve moguće opcije za razvoj nenuklearnih podmornica, od kojih je jedna prelazak na litijum-jonske baterije.

„Sada imamo dva puta- ili nastavljamo poboljšavati instalacije nezavisne od vazduha, ili idemo putem takvih baterija koje su velike, i omogućavaju našim podmornicama da ostanu pod vodom oko dve nedelje. U tajnosti, ovo se može uporediti sa nuklearnim podmornicama. 

Oni će čak biti tiši od atomskih, jer atomski podrazumeva rad mehanizama. Ovo je proces u kojem je Rusija ravnopravna sa Sjedinjenim Državama, a u nekim segmentima je čak i ispred “, tvrde eksperti.

Prema Dandikinu, takvi kompleksi treba da budu uključeni u arsenal svih ruskih pomorskih baza, u kojima se koriste podmornice.

„Dronovi bi trebali biti tamo gde su naše podmornice- na borbenim dužnostima. Tamo gde naše podmornice nadgledaju ne samo Sjedinjene Države, već i Britaniju, Francusku, Japan i Južnu Koreju. Sve podmornice moraju imati takve imitatore “, naglašavaju stručnjaci.

Ruski bombarderi urnišu džihadiste, ravnaju Idlib sa zemljom! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA