Najnovije

Do kada traje mandat Specijalnog suda za zločine tzv. OVK?

Predsednica Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK Ekaterina Trendafilova izjavila je u Prištini da će mandat tog suda sa sedištem u Hagu biti operativan do trenutka kada Savet Evrope obavesti institucije u Prištini da su svi istražni postupci pred Specijalizovanim komorama okončani.

Tzv. OVK. (Foto: Jutjub)

Trendafilova je u Prištini podsetila je da su Specijalizovana veća za Kosovo osnovana nakon sve većih navoda da su se ozbiljni zločini dogodili u kontekstu sukoba na Kosovu od 1998. do 2000. godine i da nisu istraženi, niti su njihovi počinioci krivično gonjeni, uprkos mnogim suđenjima koja su se dogodila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za bivšu Jugoslaviju.

- Kao što su Specijalizovana veća jasno stavila do znanja i naglasila u svojoj odluci od 20. novembra prošle godine, ovo će staviti tačku na rad Specijalizovanih komora - rekla je Trendafilova.

Osam pripadnika OVK čeka suđenje 

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj i Pjeter Šalja pritvoreni su u Specijalnom sudu i čekaju da im počnu suđenja.

Sekretarka Suda Fidelma Donlon navela je da pritvorenici u Specijalnom sudu imaju 10 dana godišnje predviđene za posete. Imaju pristup biblioteci, časopisima i novinama na jeziku po njihovom izboru, takođe mogu da gledaju TV i slušaju radio i mogu da učestvuju u verskim službama. Donlon je prenela da protvorenici imaju stalne kontakte sa porodicom preko advokata, I dodala da se između njih i branilaca obezbeđuje efikasan kontakt.

- Po pravilu, pritvorena lica imaju 10 dana poseta godišnje. Radili smo sa holandskom ambasadom na izdavanju besplatnih viza članovima porodice - rekla je Donlon na konferenciji za medije.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova i sekretarka suda Fidelma Donlon danas i sutra u Prištini i Kosovskoj Mitrovici gde  razgovaraju sa novinarima o mandatu, radu i najnovijem razvoju događaja u Specijalizovanim većima, pred početak prvih suđenja.

Ovaj sud ima mandat da sudi optuženima za ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova, a za sada su pred njim optužena osmorica pripadnika bivše OVK. Prvo suđenje treba da počne 15. septembra Saljihu Mustafi.

U saopštenju SVK navodi se da ovaj interaktivni događaj označava početak pojačanog angažovanja predsednika i sekretara ovog suda, čije je sedište iz bezbednosnih razloga izmešteno u Hag.

Lažni patriotizam naprednjaka: Sprem'te se, sprem'te izbori! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA