Najnovije

MITROPOLIT JOANIKIJE O SVEMU ŠTO SE DOGODILO: Pogledajte šta je rekao (VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

Mitropolit Joanikije (Foto: Jutjub)

Mitropolit je, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, odgovarajući na pitanje kada može da se očekuje potpisivanje Temeljnog ugovora, rekao da je najvažnije da dijalog teče i da će se raditi na tome.

"To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obe strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rešenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo", rekao je mitropolit Joanikije.

Govoreći o mestu gde će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gde god se odluči da se ugovor potpiše.

Nijednog momenta se nije pomišljalo na otkazivanje ustoličenja

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, da se nijednog momenta, uoči njegovog ustoličenja na Cetinju, nije pomišljalo o otkazivanju tog čina.

"Nije bilo pomeranja, niti bilo kakvog otkazivanja u noći između 4. i 5. septembra", rekao je mitropolit.

Ispričao je da je Vlada Crne Gore njemu i patrijarhu Porfiriju, posle dužeg savetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbedila helikopter da odu na Cetinje.

"Bezbedno smo došli na Cetinje", rekao je mitropolit i dodao da im je bilo malo neprijatno da idu vojnim helikopterom, ali da je došao na svoje bogom određeno mesto, koje pripada mitropolitima već osam vekova.

Prema njegovim rečima, iza svih opstrukcija i nereda stajao je crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji se, kako kaže, podižući tenzije, trudio da skupu da politički karakter.

"Mi smo se trudili da skup zadrži verski karakter. I, skup je zadržao verski karakter", rekao je vladika.

Bio u kontaktu s premijerom, ali ne kad je poleteo helikopter

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da je uoči ustoličenja bio u kontaktu sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, ali ne u momentu kada je krenuo helikopterom na Cetinje.

Mitropolit je u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug ispričao da mu je samo javljeno da je helikopter spreman za poletanje, da će sve biti bezbedno i da je manastir zaštićen od demonstranata, koji ometaju čin ustoličenja.

"Pouzdali smo se u Boga i ljude koji savesno rade svoj posao. Bez obzira što neki žele da nam ospore pravo slobode vere i Ustav Crne Gore. Nemam reči kakvi su bili premijer i ministri, posebno ministarka odbrane, koji su uz opstrukciju Uprave policije našli rešenje da se sve mirno obavi. Ta opstrukcija nam je pomogla da se potvrdi jedinstvo crkve i naroda", rekao je on.

Upitan da li je bio uplašen dešavanjima, mitropolit je kazao da ne može čovek da ne bude zabrinut, ali da je sledio Božiju volju i da ne povredi nikoga.

"Bio sam mnogo puta u takvim trenucima. To što su naš štitili iz vojske i policije je rezultat svih pritisaka koji su na nas vršeni u proteklih 30 dana. Naše je pravo da obavimo taj čin", rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo bila je volja malog broja izmanipulisanih ljudi i onih koji su, rekao je, zbog povlastica i vlasti to radili.

"Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih", rekao je crnogorsko-primorski mitropolit.

On je izrazio radost što se sve na kraju dobro završilo ističući da je to bio "dramatičan i radostan događaj".

Govoreći o tome da li se plaši predstojećeg ustoličenja episkopa budimljansko- nikšićkog, koji će ga naslediti, mitropolit je rekao da je u toj eparhiji proveo više od 20 godina i da dobro poznaje narod na severu Crne Gore.

"Tamo je narod jasno opredeljen bez obzira koliko Đukanović ima političke i neke druge moći. Narod je jasno stao uz svoju crkvu i to bi trebalo svakome da bude jasno, da narod ne dozvoljava da se crkva politički zloupotrebljava. Moraće da ostave crkvu na miru da radi svoj posao", rekao je Joanikije.

On je istakao i da je patrijarh srpski Porfirije svojom posetom doneo mir, a da je sa druge strane bio oduševljen kako narod reaguje na poruke iz Jevanđelja.

Joanikije je istakao i da je imao podršku ne samo SPC već i drugih pravoslavnih crkava iz Jerusalima, Albanije, Češke, Poljske, Rusije, Ukrajine i drugih.

Kako je dodao, ne može da bude "božiji pastir" ako ima mržnju u srcu prema neprijateljima i onima koji ga osporavaju navodeći da je "najjača molitva za neprijatelja".

"Mnogo je bolje kada čovek pretrpi i moli se za bližnjeg. Mnogi bi voleli da sam govorio oštre reči, ali moj najveći zadatak je da služim pomirenju. Ne bežim od dijaloga ako ćemo da razmenjujemo dobre misli i volju, ali nisam za to da se svađamo", rekao je mitropolit.

Đukanović zloupotrebio funkciju, treba da odgovara

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je predsednik Milo Đukanović ugrozio verske slobode zarad političke koristi i istakao da onaj koji zloupotrebljava najvišu državnu funkciju, ugrožava samu državu i unižava njen ugled.

Mitropolit je za podgorički Dan rekao da je uoči njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru Crna Gora, zahvaljući njenom predsedniku Milu Đukanoviću, postala školski primer grubog mešanja politike u sferu religije, ugrožavanja verskih sloboda i kršenja Ustava i zakona.

"Najgore od svega jeste što je predsednik države po svaku cenu hteo da našem verskom skupu nalepi političku oznaku i za sebe izvuče političku korist, što je verujući narod energično odbacio i osudio", rekao je mitropolit i istakao da za to treba da snosi odgovarajuće posledice.

Dodao je da se nada da u Crnoj Gori polako prolazi vreme neobuzdane sile bilo kog pojedinca, a da dolazi vreme sile pravde i zakona.

Ustav kršili oni koji je trebalo da ga štite

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije izjavio je da mu je na dan ustoličenja najvažnije bilo da se poštuju Ustav i zakon, a da su ga najviše kršili oni koji je trebalo da ih poštuju.

U intervjuu za RTS, koji će biti emitovan večeras, mitropolit kaže da će se o tome ko je odgovoran za nerede na Cetinju zbog njegovog ustoličenja, analizirati narednih dana, što je sinoć na konferenciji za novinare najavio i premijer Zdravko Krivokapić.

"Ako je nekome stalo da se ustoličenje ne dogodi, da to ne bude u Cetinjskom manastiru, on to može da ospori sudskim putem. Ovo je zemlja u kojoj treba da se poštuju Ustav i zakon. Nažalost, onaj koji bi najviše trebalo da štiti Ustav, najviše ga je i kršio", rekao je mitropolit Joanikije.

A šta za to vreme protivnici SPC planiraju, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA