Najnovije

UNIŠTAVAJU ISTORIJU I NASTAVLJAJU OBAMIN PUT: Uklonjen najveći spomenik u prestonoci Konfederacije (VIDEO)

Lokalne vlasti srušile su najveći spomenik u američkoj memorijalnoj ulici Ričmond u Virdžiniji, bivšoj prestonici Konfederativnih američkih država (CSA). Statua generala Roberta Lija na konju oskrnavljena je tokom masovnih demonstracija 2020. godine i stajala je tako više od godinu dana dok su trajali sudski procesi u kojima je zahtevano da se spomenik demontira, navodi Si-En-En.

Spomenik generalu Robertu Liju (Foto: Jutjub)

Rušenje spomenika emitovano je na lokalnim i saveznim kanalima. Skulptura od 12 tona uklonjena je sa postolja, isečena na komade i reciklirana. Okupljeni građani su posmatrali proces, neki ljudi su skandirali parole pokreta Black Lives Matter. Tokom prošlogodišnjih nereda zbog smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda kada ga je policija privela, demonstranti su okrečili postolje statue i ispalili boje iz pištolja za pejntbol.

Vlasti u Ričmondu će "preispitati" uličicu sa koje su prethodno uklonjeni svi drugi spomenici liderima Konfederacije. Planirano je i uklanjanje „vremenske kapsule“ sa artefaktima Konfederacije, koja je položena ispod spomenika generalu Liju prilikom njegovogg postavljanja, i zamenjena novom, sa fotografijom demonstranata koji su se popeli na spomenik, medicinskim maskama i drugim podsetnicima za 2020.

General Li je potpisao predaju snaga Konfederacije krajem građanskog rata i nakon toga postao poznat kao simbol pomirenja između zaraćenih strana. 2020., usred protesta, njegova slika je ponovo propagirana kao povezana s rasnim ugnjetavanjem, a u decembru je njegova statua uklonjena sa Kapitola u Vašingtonu.

Tokom svog mandata, bivši predsednik SAD Barak Obama, potpisao je zakon prema kojem se zabranjuje isticanje zastave Konfederacije, a to je obrazloženo robovlasništvom u tom delu SAD pre i za vreme Građanskog rata u Americi. Interesantna je činjenica da je sukobljena severna strana imala duži period robovlasništva nego Jug, odnosno Konfederacija.

Kakvo oružje stiže u Siriju, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA