Najnovije

Vučić želi da se zahvali mentorki na nezavisnosti Kosova

Sa Angelom Merkel ću imati sastanke u Srbiji. Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji - rekao je Aleksandar Vučić, na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je organizovao kako bi pompezno najavio oproštajnu posetu nemačke kancelarke Srbiji, koja važi za glavnog promotera kosovske nezavisnosti.

Merkel i Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je još jednom potvrdio zvanično da će nemačka kancelarka, Angela Merkel, 13. septembra doći u Srbiju. To će biti poslednja zvanična poseta Merkelove Srbiji, pošto će nakon septembarskih izbora napustiti poziciju kancelara, posle 16 godina neprikosnovene vlasti.

Otkako je stupila na mesto kancelarke, Angela Merkel je snažno podupirala nezavisnost Kosova, namećući se Prištini kao glavni saveznik u Evropi, dok je, s druge strane, onemogućavala svaki napor Beograda da se dođe do kompromisnog rešenja i uslovljavajući ulazak Srbije u EU priznanjem Kosova. Ovakve poruke su redovno slali i poslanici Bundestaga iz redova njene partije.

Ona će ostati upamćena po ultimatumu koji je uputila predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, 2011. godine, da ukine paralelne institucije Srbije na severu Kosova, što je on odbio i platio cenu gubitkom izbora.

Od tog trenutka, kada je besna napustila Beograd, Merkelova je potpomogla dolazak Aleksandra Vučića i SNS na vlast, za šta su joj do danas neizmerno zahvalni, stalno ističući kako je Merkelova njihov prijatelj, ali i prijatelj Srbije.

Merkelova je preko Vučića podržavala politiku stabilokratije, ne ovrćući se na stanje demokratije u Srbiji i poštovanje ljudskih prava i sloboda. Zauzvrat, Merkelova je tražila od Vučića da završi priču oko Kosova, što je on, umnogome, učinio Briselskim i Vašingtonskim sporazumom, ali očekuje konkretan ustupak kako bi i zvanično zaokružio kosovsku nezavisnost. Zato je Merkelova prva oštro nastupila povodom Vučićeve ideje o podeli Kosova. S druge strane, Vučić preko svojih medija povremeno pušta "probne balone" za javnost, plasirajući priče kako će Srbija dobiti od Nemačke veliku ekonomsku pomoć u zamenu za priznanje Kosova. Takođe, Vučić je omogućio i nemačkim firmama da koriste srpsku jeftinu radnu snagu, dajući im milionske subvencije.

Koliko je Merkelova cenjena na Kosovu kao saveznik, svedoči i zajedničko saopštenje Merkelove i Aljbina Kurtija, kosovskog premijera, da se dijalog Beograda i Prištine vodi kako bi se postiglo međusobno priznanje. Merkelova je na Kosovu najpopularniji strani političar, koji se redovno dočekuje parolama poput "Želimo vam srdačnu dobrodošlicu, gospođo savezna kancelarko", dok albanska štampa ushićeno piše "Svaka čast, gospođo Merkel". Merkelova je podržala i napore Kosova da uđe u međunarodne organizacije i institucije, poput UNESKO-a i Interpola.

- Kosovski Albanci osećaju se kao dužnici nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog očuvanja nezavisnosti i integriteta Kosova - izjavio je prošle godine savetnik Abdulaha Hotija, Aljuš Gaši.

I dok se pred domaćom javnošću povremeno busa u patriotske grudi, a njegovi službenici deluju kao inkvizitori prema onima koji ne deluju dovoljno patriotski, Vučić hita da se zahvali srpskom dželatu što otcepljuje deo srpske teritorije i podržava autokratiju i diktaturu, kojom se još više udaljujemo od EU.

Ukrajina bez Rusije je mrtvorođeni projekat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA