Najnovije

Kineska analiza: Rusija jača svoj uticaj u Kazahstanu

Stabilizujuća uloga Rusije u pozadini teške situacije u Kazahstanu pozitivno će uticati na razvoj odnosa između dve države i omogućiće njihovo jačanje, smatraju eksperti kineskog lista "Global tajms".

"Kineski eksperti smatraju da će rusko-kazahstanski odnosi preći na viši nivo, a kontakti SAD sa Kazahstanom, kao i sa drugim srednjeazijskim državama će neizbežno slabiti zbog krize", navodi se u članku.

Kako se navodi, tenzije između Vašingtona i Moskve će se pojačati nakon što je Rusija poslala pomoć Kazahstanu radi stabilizacije situacije.

Po mišljenju kineskih politikologa, na čije mišljenje se poziva list, SAD će nastaviti da preduzimaju mere kako bi sačuvale svoje pozicije u regionu. Oni ne isključuju da će Vašington opet pribegnuti konceptu "političko mešanje" sa ciljem pooštravanja sankcija prema Kazahstanu i Rusiji, ali te mere "neće imati željeni uticaj".

"Kina se brine za bezbednost svojih građana u Kazahstanu. Mi takođe treba da budemo oprezni, pošto se nemiri mogu odraziti na stabilnost pograničnih regiona", navodi "Global tajms" mišljenje saradnika Akademije društvenih nauka Kine Lija Junghueja.

Podsetimo, stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA