Najnovije

Lavrov: SAD se mešaju u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine

Vašington nastavlja da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i odobrava pokušaje da se ova država pretvori u unitarnu, podstičući satanizaciju Republike Srpske, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Radmanom.

„Sada se aktivno preduzimaju pokušaji da se Bosna od države u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda sa jednakim pravima pretvori u unitarnu državu. A uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, pre svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe“, istakao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će Evropska unija pomoći u povratku dejtonskim principima za rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini i prestati da tretira Zapadni Balkan kao zonu svog uticaja.

On je podsetio na reči bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini koja je izjavila da je „Zapadni Balkan područje gde će se Evropska unija baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne mešaju“.

Ministar je istakao da je „veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država, Sjedinjene Američke Države imenovale specijalnog predstavnika za sprovođenje izborne reforme u Bosni i Hercegovini: ovo je pitanje o sferama uticaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa Sjedinjenih Američkih Država problemima na Zapadnom Balkanu“.

„Ovi primeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o bezbednosnim garancijama koje je pokrenula Ruska Federacija“, zaključio je Lavrov.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA