Najnovije

Pavić: Nemac Šmit se drži kao nacistički okupatori u Drugom svetskom ratu! Oprez: nešto će pokušati!

Politikolog iz Beograda – kolumnista Sve o Srpskoj Aleksandar Pavić - rekao je da Kristijan Šmit kao neko ko je nelegitiman, poslednjom svojom izjavom da se "budućnost BiH mora odvijati bez /srpskog člana Predsedništva BiH/ Milorada Dodika", jezikom silejednom demokratski izabranom predstavniku srpskog naroda.

Aleksandar Pavić (Foto: Helm Kast)

Pavić je rekao za Srnu da očekuje da će Šmit da preduzme neke akcije čim Republika Srpska bude vratila još neku nadležnost te ističe da je isto tako značajno što je stavio do znanja nešto što mnogi nisu znali, a to je da mu je brat komandant Eufora, što praktično znači i uvijenu vojnu pretnju.

„Znači, opet imamo Nemca koji je došao ovde kao kolonijalni okupator i koji preti jezikom sile. To bi bilo neprihvatljivo za bilo kog Srbina, bilo gde. Šmit govori jezikom pretnji, kao okupacioni upravnik BiH i bukvalno zvuči kao da se vratila 1941. godina, jer se njegova retorika ni po čemu ne razlikuje od nacističkih okupatora za vreme Drugog svetskog rata", rekao je Pavić.

Pavić je rekao da je Šmit nelegitiman, ali da hoće putem pretnji, ucena i sile da postigne svoje ciljeve.

"Ovo je velika eskalacija u retorici, ovo su pretnje. On nije demokratski izabran, on je postavljen i to na nelegitiman i nelegalan način, koji ne priznaju dve od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Nije postavljen kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom", rekao je Pavić.

Prema njegovim rečima, Šmit kao takav nelegitiman preti jednom demokratski izabranom i potpuno legitimnom predstavniku srpskog naroda, jednom od tri naroda u BiH, što je neprihvatljiv jezik, jezik pretnje.

"Mora to da se uzme u obzir, jer očigledno da Šmit ima podršku za ovu njegovu retoriku od nekih zapadnih centara moći. Moramo se spremiti za to da će on biti spreman da to iskoristi u pokušavanju suzbijanja legitimnih prava Republike Srpske", rekao je Pavić.

On je naveo da se može očekivati da će Šmit nešto da preduzme ako Republika Srpska nastavi putem koji je trasirala, putem povratka svojih dejtonskih nadležnosti.

„Ja očekujem akciju od Šmita. Mislim da je to neminovno, jer posle ovakve retorike nemoguće je da ne usledi neka akcija, osim ako bi se uplašilo rukovodstvo Srpske i samo zaustavilo proces /vraćanja nadležnosti/. U tom slučaju, to bi bila ogromna politička šteta ne samo za vladajući koaliciju Republike Srpske, nego i za samu Srpsku", rekao je Pavić.

Pavić očekuje da će Šmit da posegne za nekim ovlašćenjima, bonskim, ali i da će da izvrši svoju pretnju "da će da se desi nešto što se ne očekuje".

"To mogu da budu razne stvari od, možda, razmeštanja dodatnih snaga NATO pod zastavom Eufora, na primer u Brčkom, a mogu da budu i pokušaji privođenja nekog protiv koga je sarajevsko tužilaštvo podnelo krivičnu prijavu za verbalni delikt negiranja genocida", naveo je Pavić.

U svakom slučaju, on očekuje da će Šmit neke akcije da preduzme čim Republika Srpska bude vratila još neku nadležnost.

Pavić je naglasio da je, nažalost, Šmit imao neko ohrabrenje zbog javnog poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbi vrate u institucije BiH te ocenio da može da shvati dobronamernost takvog stava /Vučića/, ali je nesreća što je to urađeno javno.

Šmit je za sarajevsku TV Fejs rekao da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez Dodika, da se mora ići putem koji Dodik nije zamislio, kao i da njemu ne treba Dodikovo priznanje.

On je rekao i da on nije beznačajan i da Dodik zna da njegova ovlašćenja nisu samo da nekog skine sa funkcije te da su na istoj stani "vrlo jakog kraja užeta koji se ne može vući" međunarodna zajednica, EU, SAD i visoki predstavnik, kao i da je njegov brat komandant Eufora.

Izvor: Srna/Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA