Najnovije

SITUACIJA SVE NAPETIJA: Ukrajini isporučene britanske protivoklopne rakete

Velika Britanija isporučila Kijevu oružje usred tenzija sa Rusijom. Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Anatolij Petrenko rekao je da će se novo oružje „koristiti isključivo u odbrambene svrhe“, kako bi se zaštitile snage i civili od „bilo kakvih akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije“. Petrenko je zahvalio Londonu na isporuci.

Dopremanje oružja u Ukrajinu (Foto: Jutjub)

Ukrajinski mediji prenose da su isporučeni raketni sistemi koji se ispaljuju sa ramena poznati kao "NLAW". Namenjen je za uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila, a zajednički su ga razvile Švedska i Velika Britanija.

Ukrajina se poslednjih godina sve više oslanja na vojnu pomoć Zapada. Kijev je takođe prošle godine dobio 30 protivoklopnih raketnih sistema "DŽavelin" iz Vašingtona.

Isporuka dolazi u vreme dok zapadni lideri i zvaničnici NATO-a nastavljaju da insistiraju da Rusija gomila trupe i vojnu tehniku sa navodnom namerom da napadne Ukrajinu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u utorak ponovo optužio Moskvu za „neobjašnjivo i neopravdano” vojno nagomilavanje. Rusija je više puta negirala da planira napad na svog suseda.

Rusija je prošle nedelje imala odvojene razgovore sa SAD-om, NATO-om i OEBS-om, pokušavajući da smiri tenzije i dobije uveravanja da se zapadni vojni blok neće širiti dalje na istok. Moskva razmeštanje zapadne vojske duž svojih granica vidi kao pretnju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi da se u petak sastane sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom u Ženevi kako bi razgovarali o daljim koracima ka deeskalaciji.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA