Najnovije

Bil Gejts ponovo upozorava na smrtonosnije pandemije u budućnosti

Suosnivač „Majkrosofta“ obećao je da „Fondacija Bil i Melinda Gejts“ planira da donira 150 miliona dolara Udruženju za inovacije u spremnosti na epidemiju. Napomenuo je da bi svet, iako su varijante delta i omikron među „najprenosivijim virusima ikada viđenim“, mogao biti pogođen virulentnijim patogenom, koji bi ubio mnogo više ljudi.

„Ulaganjem u istraživanje vakcina i proizvodne kapacitete kako bismo bili sigurni da će buduće vakcine brzo biti dostupne širom sveta, vlade se mogu pripremiti za nove epidemije“, rekao je Gejts.

„Kada govorimo o trošenju milijardi da bismo uštedeli bilione ekonomske štete i desetine milijardi života, to je prilično dobra polisa osiguranja“, rekao je Gejts, prenosi RT.

Udruženje za inovacije u spremnosti na epidemiju pokušava da prikupi 3,5 milijardi dolara kako bi skratilo vreme potrebno za razvoj nove vakcine na 100 dana. Gejts je ovoj grupi pripisao zasluge za spasavanje života pomažući u finansiranju ispitivanja nekoliko vakcina koje su sada odobrene za vakcinaciju protiv kovida 19, ali je istakao da adekvatne zalihe nisu dovoljno brzo stigle do zemalja u razvoju.

„U pitanju je novac stavljen na rizik kako bi se testiranja unapredila“, rekao je on. „Dakle, postojala je ogromna globalna korist. Sada smo svi mnogo pametniji i treba nam više kapaciteta za sledeći put.”

„Velkom trust“, britanska dobrotvorna organizacija koja se fokusira na medicinska istraživanja, spojila je Gejts fondaciju sa Udruženjem. DŽeremi Farar, direktor „Velkom trusta“, ponovio je Gejtsove komentare o opasnostima budućih pandemija.

Udruženje za inovacije u spremnosti na epidemiju je formirano nakon epidemije ebole od 2013. do 2016. godine.

„Tada smo živeli, a i sada živimo u eri, po mom mišljenju, češćih i složenijih epidemija i pandemija“, rekao je Farar.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA