Najnovije

Zapad uveren u svoj „poseban status“, njima je sve dozvoljeno, a drugima ništa - Lavrov

Američka reakcija na nedavnu mirovnu operaciju koju je predvodila Rusija u Kazahstanu je znak da SAD misle da imaju „poseban status“ za održavanje reda i zakona širom sveta, rekao je Sergej Lavrov posle razgovora u Ženevi.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom. Diplomata je rekao da su njih dvojica razgovarali o nizu nedavnih političkih dešavanja i da je tražio objašnjenje za komentare Blinkena o prisustvu ruskih mirovnih snaga u Kazahstanu pod okriljem Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), čije su članice Rusija i Kazahstan.

„Što se tiče ’sfera uticaja‘, zamolio sam Entonija Blinkena da objasni“, rekao je Lavrov novinarima.

„Nakon što je predsednik Kazahstana zatražio pomoć od ODKB-a u suzbijanju terorista, na osnovu poglavlja ODKB za pomoć, usledili su zahtevi da Kazahstan objasni zašto je to uradio. Ovo ilustruje da je Zapad uveren u svoj `poseban status`. NJima je sve dozvoljeno, a drugima ništa. Pogledajte kako se ponaša EU.”

Kada su početkom ovog meseca u Kazahstanu izbili masovni nemiri, predsednik Kasim Žomart Tokajev je saopštio da ima posla sa „stranim teroristima“ i zatražio pomoć od ODKB-a, vojnog saveza predvođenog Rusijom, da obuzda proteste. Nekoliko hiljada vojnika, uglavnom ruskih, poslato je u zemlju da čuva strateške objekte.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA