Najnovije

Bežanija se nastavlja: London naložio evakuaciju dela diplomata iz Ukrajine

Velika Britanija je naredila evakuaciju osoblja iz svoje ambasade u Kijevu "kao odgovor na rastuću pretnju" iz Moskve, pošto tenzije na ukrajinsko-ruskoj granici i dalje ostaju visoke zbog straha da Kremlj navodno planira invaziju.

U objavljenom saopštenju se navodi da je London odlučio da "privremeno" povuče deo osoblja i članove njihovih porodica iz Kijeva, uz napomenu da će ambasada ostati otvorena i nastaviti da pruža pomoć britanskim državljanima u Ukrajini.

Vlasnicima pasoša Ujedinjenog Kraljevstva takođe je rečeno da registruju svoje prisustvo u zemlji.

Saopštenje je usledilo nakon sličnog poteza američke ambasade u Kijevu, koja je u nedelju veče objavila da je donela odluku da odobri odlazak svog osoblja iz Ukrajine „iz opreza zbog stalnih napora Rusije da destabilizuje zemlju i podrije bezbednost građana Ukrajine“, kao i zbog „pretnje vojne akcije Rusije“.

Odluka je doneta pošto su tenzije postale veoma visoke, a Moskva je optužena da je stacionirala više od 100.000 vojnika blizu granice u pripremi za navodnu invaziju.

Kremlj je više puta odbacio da ima bilo kakav plan za vojni upad i nazvao takve optužbe „neosnovanim i pogrešnim“. Prošle nedelje, američki Stejt department je sugerisao da bi Rusija mogla da „napadne u bilo kom trenutku“.

Odluka Britanije da povuče diplomate usledila je dva dana nakon što je London "skinuo tajnost" sa dokumenata u kojima se tvrdi da Moskva navodno nastoji da postavi proruskog lidera u Kijev. U objavljenom saopštenju, sugeriše se da je ukrajinski poslanik Jevgenij Murajev alternativa aktuelnom predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko napisao je jutros na Tviteru da Kijev „poštuje pravo stranih država da osiguraju bezbednost“ svojih diplomatskih misija, ali je taj korak nazvao „preuranjenim“ i „primerom preteranog opreza“. Ukrajina je više puta umanjila rizik od navodne ruske invazije.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA