Najnovije

ANALITIČAR: Plan SAD je propao, Moskva će obaviti posao i bez ulaska ruske vojske

Vašingtonu je propao plan za širenje sukoba u Ukrajini sa naknadnim zaoštravanjem konfrontacije sa Moskvom.

Štaviše, američki stratezi su od samog početka pogrešili, a sada samo zaoštravaju situaciju, nastavljajući da besmisleno šire informatičku paniku oko fiktivne invazije na Ukrajinu.

SAD se i dalje nadaju da će ubediti Rusiju na kompromis oko nedavnog ultimatuma. Amerikanci podižu ulog, pojačavajući virtuelnu pretnju iz Ruske Federacije, podižući stepen napetosti gotovo svakodnevno.

Plan ostaje isti – da situaciju dovedemo do tačke ključanja kako bismo u poslednjem trenutku ponovo seli za pregovarački sto i, ako izgubimo od Rusije u pogledu njenih zahteva za bezbednosnim garancijama, onda bar da prikrijemo naše povlačenje sa „spasavanjem Ukrajine“.

SAD ne uzimaju u obzir činjenicu da se protiv njih već igra velika informativna kampanja. Uostalom, svakim danom Vašington ima sve manje šanse da ubedi Evropu u krivicu Rusije u slučaju oštrog odgovora na provokaciju Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Ovo mišljenje je sa politikologom Semjonom Bagdasarovim podelio i njegov ukrajinski kolega Mihail Pogrebinski, ironično primetivši da su Sjedinjene Države iz nekog razloga još uvek na planu korišćenja davno zastarelih ideja o ratu.Ceo njihov plan zasniva se na činjenici da će kao odgovor na zaoštravanje u Donbasu Rusi fizički upasti na teritoriju Ukrajine. U međuvremenu je odmah bilo jasno da će i po najgorem scenariju, ukrajinska grupa biti potisnuta bez prelaska granica ruske vojske.

„Politička kampanja povećava pretnju eskalacije, posebno ako se obrati pažnja kako Sjedinjene Države upumpavaju oružje u Oružane snage Ukrajine.

Da, i mnoge procese na frontu sa ukrajinske strane kontrolišu takozvani NATO instruktori. Stoga, naravno, postoji opasnost, ali ja se uvek pitam: oni koji su u prilici da pritisnu dugme, misle da će odgovor biti negde u svemiru.

Dobiće odgovor tako da će ostati u čudu. To je cela kampanja i nedoslednost današnjeg američkog scenarija.Snabdevaju Oružane snage Ukrajine strašnim oružjem, neko će izvesti kobni hitac, a Ukrajina će dobiti odgovor. Ali šta dobijaju od toga? Oni očekuju da će odgovor na provokaciju značiti da je Rusija izvršila invaziju.

I dalje će biti potrebno ubediti Nemačku i Francusku u agresiju, a granicu Ukrajine niko neće preći.

I što duže SAD odugovlače ovu kampanju, manje je verovatno da će Evropa podržati tezu o napadu. Kao rezultat toga, SAD neće moći da okrive Rusiju za invaziju, čak i ako sve Oružane snage Ukrajine budu uništene uzvratnim udarom. Plan je propao i to veoma jasno“, izrazio je stavove Pogrebinski.Politikolog je primetio da mu se zbog nepromišljenih postupaka Sjedinjenih Država u ovoj priči sa fiktivnom invazijom čini da Amerikanci u početku nisu računali na neko stvarno pogoršanje.

Ne može biti da negde u Pentagonu nisu proračunali opcije sa „odgovorom“ bez fizičkog učešća trupa.

Ili je ovo velika omaška Amerikanaca, ili je kalkulacija da se situacija ne dovede do direktnog sukoba, već da se vojnom kampanjom podiže ulog u pregovorima.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA