Najnovije

Bošnjaci planiraju okupaciju Brčkog

Piše: Emil Vlajki

Utorak, četvrti siječnja 2022.

Nakupovao sam hrane u samoposluzi kako bih proveo tri dana novogodišnjih praznika. Živim sam i blagoslivljam velike robne kuće u kojima se mogu naći dobro priređena gotova jela. Jedini je problem cijena. Po mojoj procjeni, sve je poskupilo barem za 30%. Ja još nekako i mogu opstati mada sam tek nešto iznad ruba siromaštva. Domaći izdavači mi za knjige  ništa ne plaćaju, a oni iz inozemstva mi se ne javljaju. Mora da je to zbog korone. Dobro, što se mene tiče, ali što je sa drugima, većinom? Minimalac je 300 eura. Ako netko nema stan, od toga ne može živjeti, a ako još ima i porodicu, onda je životno ugrožen. Zato tko može, odlazi za NJemačku. Ovdje najvećma ostaju političari, birokratska klasa, penzioneri i borci. Još bi nam jedino rat trebao.

Kad smo već kod te teme, na političkom nivou nastupila je tišina. Ali, imam utisak da to nije zbog božićnih i novogodišnjih praznika. Kada je tih dana Agencija za lijekove vraćena nadležnost, postala službeno srpska, samo je Komšić reagirao ratnim pokličima. Ipak, i on se slijedećeg dana ušutio. Ostali huškači iz Federacije koji su  svakodnevno prijetili ratom, uopće se nisu oglasili. To znači da pripremaju oružane akcije. Sada je jasno i zbog čega su dva člana predsjedništva BiH, DŽaferović i Komšić, imali sastanak sa generalima nekadašnje muslimanske Armije BiH.

Dodik pojačava pritisak

Ratna opcija za Republiku Srpsku se zahuktava. Dodik je danas izjavio medijima da je uvjet za povratak Srba u BiH institucije Ukidanje spornog Inckovog zakona o kažnjavanju onih koji negiraju genocid (u Srebrenici, očito, pošto Srbima ne pada na pamet da negiraju genocid nad Jevrejima, Jermenima, Tucima, Indijancima i Aboriđinima). Međutim, dodao je, što do sada nije radio, da je uvjet za povratak Srba u institucije BiH, također da na teritorij Republike Srpske šume i  zemljište pripadaju tom entitetu, a ne državi BiH kako je odlučio Ustavni sud BiH.

– Mi bukvalno moramo voditi bitku za oslobođenje, samo ovaj put nećemo puškama. Lakše bi prošli da je opozicija bila za to da nam se vrate nadležnosti – rekao je Dodik.
Dodik je ponovio da su uslovi da se srpski predstavnici vrate u zajedničke organe BiH da se iz pravnog života eliminiše zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, kao i da Republici Srpskoj vrate imovina, šume, poljoprivredno zemljište.

– Nakon toga, mi smo sljedećeg dana u parlamentu (BiH) – rekao je Dodik, te ocijenio da nema BiH bez uvažavanja istorijske i etničke realnosti i da će borba Srpske da traje, ali da će pobijediti realnost.

Stvar je u tome što Dodik, do sada, nije uslovljavao povratak Srba u parlament BiH vraćanjem šuma i poljoprivrednog zemljišta Srpskoj.

Ova izjava za muslimane/Bošnjake koji se nadaju da će preko Ustavnog suda BiH uspostaviti svoju vlast nad čitavim teritorijem ove države je ravna objavi rata. 

NATO mora intervenirati

Odmah nakon nove godine, iz SAD su se javili NJujork Tajms i politikolog Server.

U NJujork Tajmsu, dosadna zapadna priča. Dodik je kriv za sve. On svojim potezima želi da se ne otkrije njegova zločinačka aktivnost i korupcija. Istovremeno ruši multietničku BiH. Ali Srbija ga više ne podržava. Rusi se vesele onome što Dodik radi, ali ni oni ga ne podržavaju Taj list navodno ističe i mišljenja mnogih kako Srbi ne bi trebalo da upravljaju Republikom Srpskom!?

Američki profesor međunarodnih odnosa, dobro informiran, srbomrzac Daniel Server, u komentaru o političkoj situaciji u BiH, ističe kako je jasno da je Dodikov cilj de facto secesija Republike Srpske, a ka tome se kreće korak po korak.

Opisujući Dodika, američki ekspert navodi kako se radi o “oličenju etničkog autoritarnog ideala”, koji je politički karijeru počeo kao relativno umjereni političar, ali je postao negator zločina i genocida koje je RS počinila tokom rata devedesetih.

Danas je Dodik “poslušna marioneta Moskve i duboko korumpirani džeparoš nezakonito stečenih dobiti”, dodaje Server u komentaru pod naslovom:

'Želite li ostaviti dojam, pošaljite padobrance'

Smatra kako većina u Vašingtonu i Briselu razumije da je Dodik nepopravljiv.

“Kao i njegov genocidni prethodnik Radovan Karadžić, Dodik sebe smatra političkim konkurentom Vučiću u Beogradu. Dolazi vrijeme za obračun ovih srpskih paladina”, dodaje Server i nastavlja:

“Vučić je neupitno moćniji, ali je Dodik korisniji Rusima. Oni bi de facto otcjepljenje RS smatrali korisnim presedanom i adutom za otcijepljene pokrajina u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Dodaje da u slučaju nemogućnosti djelovanja unutar BiH, teret onda pada na Vašington, Brisel.

“Morat će nametnuti kaznene sankcije Dodiku lično, svim članovima Narodne skupštine RS koji glasaju za povlačenje iz bosanskohercegovačkih institucija, te institucionalno za RS, uključujući ukidanje pomoći Svjetske banke i MMF-a kao i bilateralne pomoći, te pristup međunarodnim financijskim tržištima.

On dalje naglašava kako postoje i drugi mehanizmi koje bi Vašington i Brisel mogli iskoristiti kao što je raspoređivanje međunarodnih trupa na ključne tačke u BiH.

“Međunarodno vojno prisustvo, EUFOR, moglo bi rasporediti trupe u vitalni grad na sjeveroistoku, Brčko, dok bi Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD tamo rasporedili NATO trupe, kako bi spriječili bilo kakve pokušaje Sarajeva ili Banja Luke da ga zauzmu. Želite ostaviti dojam?

Stotine Britanaca i Amerikanaca mogli bi stići u padobranima izvan Banja Luke, u sklopu NATO vježbe”, predlaže ekspert.

(The international military presence, EUFOR, could move troops to the vital northeast town of Brcko while the UK and US deploy NATO troops there, to prevent any effort by either Sarajevo or Banja Luka to seize it. Want to make an impression? The British and Americans could arrive in the hundreds by parachute outside Banja Luka, in a NATO training exercise.)

“Glavna stvar je da Brisel i Vašington više ne bi trebali umanjivati ili ignorirati Dodikove poteze. AKO TO UČINE, BiH PATRIOTI, BOSANCI*, KOJI SU BILI GLAVNE ŽRTVE rata 1992-1995, UZET ĆE STVAR U SVOJE RUKE OSVOJIVŠI BRČKO PRIJE DODIKA“, upozorava Server.

(The main point is that Brussels and Washington should no longer downplay or ignore Dodik’s moves. If they do, patriotic Bosnians, who were the main victims of the 1992-95 war, will take matters into their own hands, seizing Brcko before Dodik does.)
-------------
*Pošto u ovom času Hrvati i Srbi djeluju zajedno, očito je da Server, govoreći o Bosancima-patriotama, misli na muslimane/Bošnjake.

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA